Северна Kореја извела вежбу симулираног тактичког нуклеарног удара (ФОТО)

У суботу ујутро лансиране су две стратешке крстареће ракете дугог домета са бојевим главама које имитирају нуклеарне, а симулирано је уништавање командних места и аеродрома на територији Јужне Кореје

Северна Кореја извела је вежбу симулираног тактичког нуклеарног удара као одговор на заједничку вежбу САД и Јужне Кореје, јавила је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Како се наводи, у суботу ујутро лансиране су две стратешке крстареће ракете дугог домета са бојевим главама које имитирају нуклеарне, а симулирано је уништавање командних места и аеродрома на територији Јужне Кореје.

Ракете су полетеле у североисточном правцу, прелетеле 1.500 километара и након тога експлодирале на унапред одређеној висини од 150 метара изнад "циљева", преноси ТАСС.

КЦНА наводи да је циљ вежбе био да "упозори непријатеље" да ће земља бити спремна у случају нуклеарног рата.

Пјонгјанг је саопштио да су "непромишљеност и опасно сукобљавање" који су недавно показале САД и Јужна Кореја достигли ниво без преседана.

Наиме, војске САД и Јужне Кореје извеле су од 21. до 31. августа заједничке ваздушне маневре, а у њима је учествовало око 30 летелица, међу њима и Б-1 бомбардери.

Наиме, претходно је Северна Kореја испалила неколико крстарећих пројектила према Жутом мору, пренела је агенција Јонхап, позивајући се на представнике Оружаних снага Јужне Кореје.

Како се наводи, детаље лансирања анализирају јужнокорејске и америчке обавештајне службе, наводи се у саопштењу генералштаба Јужне Kореје.

Наиме, то је последњи у низу ракетних тестова и војних вежби које Пјонгјанг спроводи последњих недеља, укључујући неуспело лансирање шпијунског сателита крајем прошлог месеца.