Свет

Главобоља за ЕУ: Бугарско-турски споразум отвара врата за руски гас

Споразум би могао да доведе до већег прилива руског природног гаса у ЕУ
Главобоља за ЕУ: Бугарско-турски споразум отвара врата за руски гас© Sean Gallup / Staff

Гасни "пакт" између Турске и Бугарске изазива бојазан да би могао да дозволи улазак више руског гаса у ЕУ баш у тренутку када блок покушава да оконча тај увоз.

Из Европске комисије за "Политико" наводе да "веома пажљиво прате ово питање" како би осигурали да споразум не крши правила конкуренције ЕУ. "У случају индикација непоштовања, укључујући могуће кршење антимонополских правила ЕУ, Комисија неће оклевати да предузме одговарајуће мере", поручено је из Брисела.

Споразум, потписан у јануару, прераста у политички проблем за Бугарску, наводи портал. Договор је одобрила привремена влада земље, која је рекла да је забринута за сигурност снабдевања након што је Русија прошле године затворила извоз у Бугарску. Нова реформистичка администрација каже да споразум није требало да буде потписан и да је отворила званичну истрагу.

За сада, споразум је на снази.

"Политико" је имао увид у услове споразума према којима бугарска државна гасна компанија "Булгаргаз" може да увози 1,85 милијарди кубних метара гаса годишње преко граничног прелаза Странџа–Малкоклар с Турском.

То је око 60 одсто годишње потражње Бугарске. "Булгаргаз" ће морати да плати услугу од две милијарде евра турској гасној компанији "Ботас" у периоду од 13 година, без обзира да ли користи овај капацитет.

Споразум такође даје "Ботасу" приступ бугарским гасоводима за продају гаса потрошачима у Бугарској, као и у суседним земљама попут Румуније, плаћајући "Булгаргазу" око 138 милиона евра транзитних накнада.

Споразум не крши закон ЕУ: Брисел каже да би права на пренос гасне инфраструктуре требало да буду предмет конкурентног тендерског процеса ако пређу границе ЕУ, али то се не односи на споразуме са трећим земљама попут Турске. Међутим, изазива забринутост што фаворизује бугарске и турске компаније на рачун конкурената.

Уговор би могао да "поткопа закон о конкуренцији ЕУ", рекао је Мартин Владимиров, експерт у Софијском Центру за проучавање демократије, будући да даје ексклузивна права двема фирмама да тргују гасом преко границе.

Страх од Руса

Постоји и озбиљна забринутост да би споразум могао да буде начин за Русију да повећа своје испоруке гаса у ЕУ. Пре Специјалне војне операције и западних санкција Русија је покривала око 40 одсто увоза гаса у блок. Ове године тај увоз је пао на 8,4 одсто пошто је "Гаспром" окончао извозне послове са многим купцима из ЕУ.

Проблем је што Бугарска нема начина да сазна порекло турског гаса, а могао би да долази из Русије, која је са Турском повезана гасоводом Турски ток испод Црног мора. "Ботас" увози гас из Русије, Ирана и Азербејџана, као и течни природни гас из глобалних извора.

Споразум би "могао да отвори врата руском гасу" за улазак у ЕУ, каже Аура Сабадус, виши аналитичар у фирми за тржишно обавештавање ИЦИС.

Иако ЕУ није санкционисала руски природни гас, блок је поставио циљ до 2027. да оконча увоз из Москве – осам година пре окончања бугарског споразума.

Високи дипломата из ЕУ, који је желео да остане анониман, каже да су у Бриселу "забринути због трећих земаља које покушавају да избегну политику ЕУ према Русији".

Питање Турске

За Турску, споразум са "Булгаргазом" је део настојања да постане велики извозник фосилних горива у ЕУ.

У октобру је турски председник Реџеп Тајип Ердоган објавио да је постигао договор с руским колегом Владимиром Путином да Турску претвори у "гасно чвориште" за снабдевање континента.

"Ово је већ дуго био сан за Ердогана, а чини се да Анкара мисли да, пошто су Европљани престали да директно купују руски гас, постоји интересантна прилика да се понаша као посредник", рекао је Кадри Таштан, стручњак за енергетику у Маршал фонду.

Према његовим речима, изгледи за реекспорт московских фосилних горива су још привлачнији с обзиром на "тешку економску ситуацију у Турској".

Москва је такође заинтересована.

Јуриј Шафраник, бивши руски министар енергетике и шеф Уније произвођача нафте и гаса, рекао је за "Политико" да ће ЕУ вероватно наставити да купује гас преко трећих страна.

"Према мом мишљењу, европске земље ће наставити да увозе око 35 милијарди кубних метара руског гаса", рекао је он, што је и даље мање од 78 милијарди увезених у блок прошле године. Шафраник је додао да је низ других држава заинтересован да делују као посредници у том процесу.

"То ће имати позитиван ефекат и за Русију и за ове земље и допринеће повећању реекспорта гаса из гасовода", додао је он.

image