Свет

Расистичке биљке и ЛГБТ историја замкова... Шта финансирају грађани Велике Британије?

Буџетска институција Владе Велике Британије оптужена да је потрошила 27 милиона фунти на "срамне" пројекте либералних истраживача, наводи "Телеграф"
Расистичке биљке и ЛГБТ историја замкова... Шта финансирају грађани Велике Британије?www.globallookpress.com © Hulton Archive / Stringer

Десетине милиона фунти намењених универзитетима у Британији наводно је потрошено на пројекте крајње левице, попут испитивања расистичке прошлости колекције осушених биљака и повећања ЛГБТ+ "заступљености" у историји средњевековних замкова.

Истраживање и иновације Велике Британије (УКРИ), институција Владе Велике Британије одговорна за расподелу новца пореских обавезника у износу од 8 милијарди фунти годишње универзитетима, оптужена је да је потрошила 27 милиона фунти на "срамне" пројекте либералних академских радника, наводи конзервативни "Телеграф".

Британци су тако, на пример, платили пројекат "Деколонизујте хербаријум Слоане", у којем су истраживачи са Универзитета краљице Марије у Лондону проучавали однос британског империјализма и колекције од 120.000 сувих биљака.

Истраживање које спроводи Универзитет Гринич, са друге стране, има за циљ да анализира "културну разноликост у експерименталном звуку", што је неопходно будући да, како наводе задужени за пројекат, "буком у великој мери доминирају имућни бели мушкарци".

Још један "интересантан" пројекат који су финансирали британски порески обавезници подразумевао је да истраживачи са Универзитета Нотингем Трент, упркос очигледним потешкоћама, покушају да повећају заступљеност ЛГБТ+ заједнице на изложбама о британским средњевековним замковима.

Портпарол УКРИ је овим поводом рекао да су сва улагања организације пажљиво планирана како би се подржале активности које у Великој Британији "подстичу истраживања и иновације на светском нивоу".

"Наша надлежност обухвата све дисциплине и све секторе, укључујући и сложена друштвена, економска, политичка и културна питања. Релевантни независни стручњаци из академских и пословних кругова процењују и бирају пројекте на врло ригорозан начин", објавили су из УКРИ.

УКРИ ће се, упркос разнородним и живописним активностима које финансира, међу првима суочити са значајним смањењем буџета.

Како наводи "Телеграф", у јеку бројних економских невоља са којима се суочава Велика Британија последњих месеци, влада ове државе је одлучила да смањи јавну потрошњу, а УКРИ ће бити једна од првих мета нових финансијских мера.

image