Свет

Кијев наставља чистке у војном врху: Зеленски разрешио министра одбране

Усред још једног корупционашког скандала око набавке у Министарству одбране, "Украјинска правда" је у четвртак пренела да ће министар одбране Алексеј Резников ускоро бити смењен
Кијев наставља чистке у војном врху: Зеленски разрешио министра одбранеwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

Председник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да је разрешио Алексија Резникова са места министра одбране Украјине и предложио је Рустема Умерова да га замени.

Усред још једног скандала око набавке у Министарству одбране, "Украјинска правда" је у четвртак пренела, позивајући се на изворе из владе, да ће министар Резњиков ускоро бити смењен.

Ова смена најављивана је већ месецима, а Генерално тужилаштво Украјине саопштило је пре неколико дана да је утврђено да постоје незаконити уговори о куповини војних прехрамбених комплета који је Министарство одбране те земље закључило са једним предузећем.

Суд је потврдио да је додатни споразум закључен "кршећи захтеве важећег законодавства и противно интересима државе", навели су из Генералног тужилаштва, пренео је "Кијев индепендент".

Додатни споразум је предвиђао куповину пакета оброка који не задовољавају стандарде исхране за војно особље утврђене украјинским законом, наводе у тужилаштву.

"Украјинска правда" је, још 10. августа, објавила да Зеленски за ову функцију има најмање два кандидата – министра инфраструктуре Кубракова, и министра за стратешке индустрије Камишина.

Касније су, међутим, неки медији јавили да Запад жели да види жену на челу министарства одбране, да би затим посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко известио да су кандидати за место шефа Министарства одбране Украјине одбили ову функцију.

"Одлуке о оставци доноси шеф државе, али могу и сам да одустанем ако више немам снаге и смисла за хумор да се смејем људима који желе моју оставку", рекао је том приликом Резников, а пренеле су "РИА Новости".

Мандат Резникова обележио је и јануарски скандал када су у медијима објављене информације да је Министарство одбране куповало производе за војску по веома високим ценама.

Резников је покушао да се оправда "обичном техничком грешком" тврдећи да се цена јаја од око 49 динара не односи на комад, него на тежину.

Такође, Владимир Зеленски је пре готово месец дана, 11. августа, сменио све регионалне војне комесаре.

"Распуштамо све регионалне војне комесаре. Овим системом треба да управљају људи који тачно знају шта је рат. Цинизам и мито током рата су издаја", казао је Зеленски након специјалног састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

image