Кина упозорава суседе да се чувају украјинског сценарија и невидљиве америчке руке

Треба да окренемо леђа хладноратовском менталитету и сачувамо региону од мешања у геополитичке калкулације, рекао је министар спољних послова Кине Ванг Ји

Југоисточне азијске земље морају да избегну да крену путем Украјине и треба да се пазе да не буду искоришћене у геополитичким играма страних сила које сеју раздор у региону да би се окористиле, упозорио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.

"Криза у Украјини је аларм за човечанство. Сличне трагедије не смеју да се догоде у Азији. Морамо да промовишемо регионалну безбедност кроз дијалог и сарадњу и да се супротставимо апсолутној безбедности на рачун других земаља", рекао је Ји у видео-обраћању на конференцији коју је организовало Удружење за спољну политику Индонезије у Џакарти.

Кинески званичник је, како преноси РТ Интернешенел, упозорио на "манипулатора иза сцене", очигледно мислећи на Сједињене Америчке Државе, који распирује контроверзе око територијалних несугласица у вези са Јужним кинеским морем. 

"Невидљива рука која се крије иза сцене мора бити разоткривена. Кина је спремна да ради са заинтересованим државама како би на одговарајући начин решили несугласице дијалогом и пронашли ефикасне начине да контролишемо ситуацију на мору", истакао је Ји.

Он је додао да страни покушаји да се распири сукоб у Јужном кинеском мору нису успели. Кина и њени суседи морају да заједно чувају тешко стечени мир у региону, напоменуо је шеф кинеске дипломатије. 

"Треба да окренемо леђа хладноратовском менталитету и сачувамо регион од мешања у геополитичке калкулације како не би постали пиони у надметању великих сила", рекао је Ји.

Кинески званичници су више пута оптуживали Вашингтон да покушава да одржи хегемонистичку моћ над светом. Пекинг и Вашингтон су такође више пута оптуживали једни друге за разне војне провокације у Јужном кинеском мору, Тајванском мореузу и другде широм региона.