Свет

Бајденове године и економија брину гласаче у Америци, 75 одсто њих мисли да им је председник престар

Мање од 40 одсто Американца има позитиван став о актуелном председнику, већина је песимистична због економске ситуације у земљи
Бајденове године и економија брину гласаче у Америци, 75 одсто њих мисли да им је председник престар© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Амерички гласачи већином мисле да је председник Бајден престар да би се поново кандидовао на председничким изборима и лоше оцењују економску ситуацију и друга важна питања, показује анкета "Волстрит џорнала".

Бајденове године и учинак на функцији објашњавају зашто само 39 одсто гласача има позитиван став о председнику. Око 42 одсто испитаника одобрава начин на који он ради свој посао, знатно мање од 57 одсто који то не одобравају.

Када је реч о популарности, Бајден је тренутно изједначен са бившим председником Доналдом Трампом, пошто обојица уживају подршку 46 одсто бирача.

Истраживање указује на велики низ изазова са којима се Бајден суочава у убеђивању бирача да заслужује реизбор, али и проналази слабости у његовом вероватном противнику.

Гласачи у анкети оценили су Трампа као мање поштеног и симпатичног од Бајдена, а већина је на Трампове поступке после његовог пораза на изборима 2020. гледала као на незаконит покушај да спречи Конгрес да прогласи Бајдена правим победником.

"Бирачи траже промену, а ниједан од водећих кандидата то не представља", рекао је демократски истраживач јавног мњења Мајкл Босијан, који је спровео анкету са републиканским колегом Тонијем Фабрициом.

Иако је разлика између кандидата само три године, 73 одсто бирача рекло је да сматра да је Бајден престар да би се кандидовао за други мандат, у поређењу са 47 одсто гласача који су исто рекли и за седамдесетседмогодишњег Трампа.

Две трећине демократа сматра је да је актуелни председник престар да би се поново кандидовао.

Више гласача види Трампа, а не Бајдена као успешног председника – око 40 одсто испитаника сматра да је Бајден успешан у свом послу, док је за Трампа то рекло 51 одсто испитаника.

Више гласача је, такође, рекло да Трамп има визију за будућност - разлика је ту осам поена, а слични резултати добијени су и на питање ко је ментално дорастао за функцију председника. Око 46 одсто је рекло да је то Трамп, у поређењу са свега 36 одсто оних који су то рекли за Бајдена.

На Бајдена се гледа повољније од Трампа када су у питању неке личне карактеристике. Око 48 одсто бирача рекло је да је Бајден симпатичан, у поређењу са 31 одсто за Трампа. Око 45 одсто сматра да је Бајден поштен, док је за Трампа то рекло 38 одсто испитаника.

"Ако се ово такмичење односи на личност и темперамент, онда је Бајден у предности. Ако се ова трка односи на политику и учинак, онда је Трамп у предности", рекао је Фабрицио.

Истраживање је спроведено након што је Бајден провео неколико месеци путујући земљом промовишући своје економске резултате и законодавна достигнућа, укључујући велика улагања у инфраструктуру, чисту енергију и технологију.

Председник се такође хвалио растом броја радних места и већим платама, а подаци показују да је економија и даље јака и да је инфлација пала на најнижу стопу у последње две године. Незапосленост је и даље близу педесетогодишњег минимума, наводи "Волстрит џорнал".

Ипак, 58 одсто гласача каже да се економија погоршала у последње две године, док само 28 одсто њих сматра да је постала боља, а скоро три четвртине испитаника верује да се инфлација погоршава.

Те ставове је у анкети исказала велика већина независних гласача, групе која је Бајдену помогла да победи Трампа у 2020. године.

Када је реч о оптужницама које су последњих месеци поднете против Доналда Трампа, 37 одсто испитаника је рекло да је због њих мање вероватно да ће гласати за Трампа, у поређењу са 24 одсто њих који су рекли да је сада вероватније да ће гласати за бившег председника. Око 35 одсто испитаника је рекло да оптужнице против Трампа нису утицале на њихову одлуку за кога ће гласати.

Анкета је показала значајну разлику у свести бирача о правним проблемима са којима се суочавају Трамп и син актуелног председника Хантер Бајден, чије је пословање под истрагом Министарства правде. Осамдесет три одсто бирача рекло је да прати Трампове правне проблеме, док је свега 66 одсто рекло исто за Хантера Бајдена.

Већина гласача, 52 одсто, противи се опозиву Бајдена, док 41 одсто то подржава.

image