Свет

"Њујорк тајмс": Ким Џонг Ун и Путин планирају да се састану у Русији како би разговарали о оружју

Идеја за посету Русији произашла је из посете Шојгуа Северној Кореји у јулу, током прославе седамдесете годишњице победе над јужнокорејским и америчким снагама у Корејском рату, тврде амерички званичници
"Њујорк тајмс": Ким Џонг Ун и Путин планирају да се састану у Русији како би разговарали о оружју© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool and Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наводно планира да током овог месеца отпутује у Русију и да се састане са руским председником Владимиром Путином како би разговарали о могућности снабдевања те земље оружјем за Специјалну војну операцију, као и о другим облицима војне сарадње, тврде званичници из САД и њених савезника.

У ретком путу изван своје земље, Ким би из Пјонгјанга, главног града Северне Кореје, вероватно отпутовао оклопним возом до Владивостока, на пацифичкој обали Русије, где би се састао са Путином, рекли су званичници, преноси "Њујорк тајмс". Ким би можда могао да оде и у Москву, мада то није извесно.

Како пише амерички лист, Путин наводно жели да Ким пристане да Русији пошаље артиљеријске гранате и противтенковске ракете, док би севернокорејски лидер желео да Русија његовој земљи обезбеди напредну технологију за сателите и подморнице на нуклеарни погон, рекли су званичници. Ким такође наводно тражи и помоћ у храни.

Двојица лидера би могла да се састану на кампусу Далекоисточног савезног универзитета у Владивостоку како би присуствовали Источном економском форуму, који би требало да се одржи од 10. до 13. септембра, наводе амерички званичници.

Ким такође наводно планира да посети пристаниште "Пиер 33", где пристају морнарички бродови из руске пацифичке флоте, рекли су они. Северна Кореја слави годишњицу свог оснивања 9. септембра.

Бела кућа је у среду објавила да су Путин и Ким разменили писма у којима су разговарали о могућем договору о оружју, позивајући се на декласификоване обавештајне податке.

Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да разговори на високом нивоу о војној сарадњи између две државе "активно напредују". Амерички званичници су одбили да поделе више детаља о стању личних веза између лидера, који се сматрају "противницима Сједињених Држава", наводи "Њујорк тајмс".

Нове информације о планираном сусрету двојице лидера превазилазе претходне тврдње Вашингтона. Сједињене Државе нису скинуле нити снизиле тајност са обавештајних података у вези с плановима, а званичници који су их описали нису били овлашћени да о њима разговарају, пише тај лист.

Они су одбили да дају детаље о томе како су шпијунске агенције прикупиле информације.

Док је Бела кућа одбила да разговара о новим обавештајним подацима, Адријен Вотсон, портпаролка Савета за националну безбедност, навела је у саопштењу да је руски министар одбране Сергеј Шојгу отпутовао у Северну Кореју како би "покушао да убеди Пјонгјанг да Русији прода артиљеријску муницију".

"Као што смо јавно упозорили, преговори о оружју између Русије и Северне Кореје активно напредују", рекла је она. "Имамо информације да Ким Џонг Ун очекује да ће се ови разговори наставити и да ће вероватно укључити дипломатски ангажман на високом нивоу у Русији."

Идеја за посету Русији произашла је из посете Шојгуа Северној Кореји у јулу, током прославе седамдесете годишњице победе над јужнокорејским и америчким снагама у Корејском рату, рекли су званичници.

Ким је Шојгуа одвео на изложбу наоружања и војне опреме која је укључивала балистичке ракете које су Уједињене нације забраниле, наводи "Њујорк тајмс".

Током састанка, Ким је Шојгуу представио опције за већу војну сарадњу и затражио да Путин посети Северну Кореју, наводе званичници. Руски министар је затим изнео контрапредлог, сугеришући да би Ким требало да отпутује у Русију.

Шојгуова посета Северној Кореји била је прва посета руског министра одбране од распада Совјетског Савеза 1991. године. Он је Киму, како је пренела севернокорејска агенција КЦНА, предао Путиново писмо.

Агенција није навела да ли је Ким у разговорима експлицитно поменуо Украјину, али је навео да је "изнео своје ставове о питањима од заједничког интереса у борби за очување суверенитета, развоја и интереса две земље од дрске и самовољне праксе империјалиста и остваривање међународне правде и мира."

Ким је Русију први пут посетио 2019. године, када је стигао у Владивосток својим блиндираним зеленим возом како би се састао са председником Путином.

image