Свет

РТ Балкан истражује: Шта је пресудило украјинском министру одбране?

Министар одбране Украјине Алексеј Резников напушта своју функцију након катастрофалног "контранапада", опште мобилизације и скандала са прањем новца, али зашто баш сада?
РТ Балкан истражује: Шта је пресудило украјинском министру одбране?www.globallookpress.com © Nina Liashonok

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је министра одбране Алексеја Резникова, који се затим "похвалио" својим достигнућима на друштвеним мрежама и изјавио да је спреман да поднесе извештај о свом раду.

Иако још није познато чиме ће се Резников бавити уколико Парламент прихвати његову оставку, медији спекулишу да га већ чека место амбасадора у Лондону. Украјина нема представника у Великој Британији од јула, након што је претходни амбасадор Вадим Пристајко добио отказ због критике Зеленског.

За Резникова, који је директно одговоран за смрт десетина хиљада Украјинаца, ово је сјајна прилика да избегне одговорност за шеме на којима се обогатио значајан део украјинског министарства одбране.

Без обзира што украјински контранапад још није до краја исцрпљен, Оружане снаге Украјине за пуна три месеца нису успеле да пробију ни прву линију руске одбране, али су зато изгубиле десетине хиљада људи и стотине јединица технике.

Како је пред оставку изјавио Резников, "један дан рата Украјину кошта 100 милиона долара". Ако се на то дода да су Западне земље донирале Кијеву наоружање у вредности 100 милијарди долара, може се доћи до закључка зашто је неко морао да одговара пред спонзорима украјинске војске. Нема резултата – нема дужности. 

Главни уредник часописа "Народна одбрана" Игор Коротченко тврди да је Резников смењен из неколико разлога: "Оставка Резникова је, верујем, последица неколико фактора. Прво, то је због неуспеха украјинске контраофанзиве. Друго, његова неефикасност као министра одбране Украјине. Треће, жеља Зеленског да ојача људе око себе који би били ригиднији и бескомпромиснији".

Коротченко је такође напоменуо да жеља Зеленског да пронађе "стручнијег" министра одбране може бити повезана са предстојећим састанком у Рамштајну, где ће бити планирана јесења и зимска кампања и пролећна офанзива 2024. године.

Ништа од НАТО-а

У званичном обраћању Врховној ради (Парламенту), Резников је рекао да је Украјина де факто већ део НАТО-а, а "историјски самит у Вилњусу сведочио је о интеграцији Украјине".

Треба напоменути да, без обзира на разна обећања, финансијску и војну помоћ, јулски састанак Северноатлантске алијансе се за Кијев завршио потпуним неуспехом. Земља није добила позив да приступи Алијанси, а Запад је почео јавно да показује нервозу и умор.

Незахвалност Украјине, бахатост украјинских политичара и стални покушаји да измоле више наоружања него што су у НАТО-у планирали да издвоје почињу да иритирају чак и Вашингтон, Лондон и Брисел.

САД су отворено рекле да су дале Украјини све неопходно наоружање за контраофанзиву. Колико на Западу нису сигурни у победу Кијева говори и чињеница да су САД издвојиле "само" 250 милиона долара за последњи пакет војне помоћи, док се слање америчких Ф-16 стално одлаже.

Насилна мобилизација, коју спроводе Зеленски и Резников, такође не даје резултате који би се допали западним спонзорима. Десетине хиљада људи је успело да побегне из земље захваљујући миту и куповини лекарских докумената, која су коштала око 6.000 долара по особи.

То је био главни разлог зашто је Зеленски сменио све регионалне војне комесаре и замерио се Министарству одбране. Зеленски је тада дао инструкције главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Валерију Залужном да на ове положаје постави војна лица која су била у зони борбених дејстава.

Корупција без граница

Без обзира шта ће бити са Резниковим, он ће остати упамћен по многобројним скандалима и корупцији невероватних размера. У јесен 2022. украјинско министарство одбране купило је 180.000 зимских јакни од једне турске компаније, које су коштале око 86 милиона долара. Касније се испоставило да су ове јакне летње, а њихова укупна цена је била 29 милиона долара.

У јануару 2023. године почела је истрага у Министарству одбране због монструозне потрошње на храну за Оружане снаге Украјине. Испоставило се да је Минисарство набављало производе по ценама два или три пута већим од уобичајених, тржишних. Алексеј Резников је тада изјавио да се по војнику издваја 145,8 гривни (око четири долара) дневно и правдао се чињеницом да је снабдевач наводно погрешно попунио табелу са позицијама. Процена је да је Министарство одбране Украјине присвојило најмање 1,27 милијарди гривни (око 34 милиона долара) током куповине хране за Оружане снаге Украјине.

Украјински комитет за борбу против корупције тада је разрешио дужности директора Одељења за набавку Министарства одбране Украјине Богдана Хмелницког, а Зеленски је почео масовну чистку политичара, док је Резников успео да сачува своју дужност до сада.

Зеленски уклања конкуренте

Смена Резникова се догодила у исто време када и је ухапшен Игор Коломојски - покровитељ украјинског председника који је осумњичен за превару и прање новца.

Коломојски је годинама финансирао радикалне батаљоне и подржавао рат у Донбасу. Управо је Коломојски контролисао украјински медијски холдинг "1+1", у чијем власништву се налазило неколико ТВ канала, укључујући оне који су емитовали хумористичке емисије Зеленског. Украјински олигарх се сматра директним "кривцем" за победу над Петром Порошенком и долазак Зеленског на власт.

Након што је Зеленски постао председник, почео је са уклањањем конкурената Коломојског, док се у једном тренутку њихови односи нису покварили. У јулу 2022. Зеленски је Коломојском одузео украјинско држављанство што довољно говори о бившим сарадницима у борби против Порошенка.

Да ли је разлог жеља Зеленског да буде "самостални играч" или су САД и Велика Британија наредили украјинском председнику да обузда бизнисмена – показаће време.

Чињеница је да је Зеленски спреман да ратује до последњег Украјинца и зарад тога ће сменити свакога, ко покуша да му створи проблем или се једноставно не свиди главним украјинским спонзорима – Вашингтону и Лондону.

Нови министар није по вољи десничара

Нови министар одбране Украјине би требало да буде Рустем Умеров. Шта ова рокада даје Кијеву? Оставка Резникова даје Кијеву пре свега време које Украјина може да искористи како би сав неуспех за контраофанзиву пребацила искључиво на њега. За то време, Кијев може да тражи још новца, оружја, време за припрему нове офанзиве.

Запад, такође, може да пребаци сву кривицу на Резникова и да настави да убеђује своје грађане да није Русија толико моћна, колико је био лош министар одбране Украјине, док ће нови министар сигурно бити бољи.

Ко је Рустем Умеров? Умеров је кримски Татар, бизнисмен који се школовао у САД и који је прошле јесени дошао на чело Фонда државне имовине, који је задужен за надгледање приватизације украјинских државних предузећа.

Он је био део преговарачког тима при црноморском споразуму о житу и у преговорима о ратним заробљеницима. Могуће је да Зеленски тако покушава да демонстрира Западу своју намеру да се "бори за Крим", али постоји озбиљна сумња да ће западне земље то тумачити на жељени начин.

Треба напоменути да се крајње десничарски део украјинске војске већ противи да Умаров постане министар одбране због своје националности. Уосталом, Умаров, као и Резников, ће бити само технички министар, чији ће главни задатак бити не само да не смета Зеленском да уништи мушку популацију Украјине, већ и да припомогне, кад већ Резников није успео.

image