Свет

Пекинг Вашингтону не верује: Кинески шпијуни најављују отказивање састанка Сија и Бајдена

Америчка стратегија за приближавање Кини је "старо вино у новим флашама", навело је Министарство државне безбедности, указујући на то што је Вашингтон одобрио продају оружја и финансирање војске Тајвана
Пекинг Вашингтону не верује: Кинески шпијуни најављују отказивање састанка Сија и Бајденаwww.globallookpress.com © Li Xueren

У неуобичајеном обраћању јавности, кинеско Министарство државне безбедности, које је истовремено и обавештајна служба те земље, саопштило је да Пекинг нема поверења у поступке Сједињених Држава, сугеришући да се због тога разматра и могућност отказивања планираног сусрета шефова две државе.

Министарство државне безбедности Кине оценило је, наиме, да су недавни дипломатски кораци из Сједињених Држава само наставак настојања да се ова азијска велесила обузда, наговештавајући да ће могући састанак председника две земље Си Ђинпинга и Џозефа Бајдена на форуму Азијско-пацифичке економске сарадње у Сан Франциску у новембру бити угрожен ако Вашингтон не покаже више "искрености".

Упозорење овог министарства уследило је након што је министарка трговине САД Ђина Рејмондо посетила Пекинг, када се похвалила бројним састанцима с кинеским званичницима, али и приметила да америчка предузећа не планирају да улажу у Кину, јер то за њих представља ризик.

Посета Рејмондове Кини уследила је након што је тамо био и државни секретар Ентони Блинкен и министарка финансија Џенет Јелен, све у (тобожњем) циљу поновног успостављања дијалога и унапређивања билатералних односа.

"Недавно су амерички званичници један за другим посећивали Кину, говорећи да Бајденова администрација не намерава да обуздава кинески развој нити да се одваја од Кине", наведено је у саопштењу министарства на његовом каналу на платформи "Вичет", пренео је "Фајненешел тајмс".

Ипак, америчка стратегија за приближавање Кини је "старо вино у новим флашама", додало је министарство, указујући на то што је Вашингтон одобрио продају оружја и финансирање војске Тајвана над којим Пекинг полаже суверенитет.

"Кина ће увек бити на опрезу упркос неколицини лепих речи из САД", стоји у саопштењу у којем министарство оптужује САД да настављају да праве проблеме у Јужном кинеском мору и на Тибету, будући да тврде да Кина насилно асимилује тибетански децу.

Уз то, како кажу, Сједињене Државе отворено клеветају кинеску економију.

"Фајненшел тајмс" констатује да све поменуто изгледа као прикривено упозорење да се очекивани састанак два лидера у Сан Франциску можда неће одржати. Си и Бајден су се последњи пут састали прошле године на Самиту Г20 на Балију у Индонезији.

"Да би се заиста постигло 'Од Балија до Сан Франциска', Сједињене Државе морају да покажу довољно искрености", саопштило је кинеско министарство, те додало да откад су САД и Кина поново успоставиле дипломатске односе 1979. године, приступ Вашингтона је био комбинација "ангажовања и обуздавања".

Министарство државне безбедности Кине на крају додаје и да су администрације Бајдена и бившег председника Америке Доналда Трампа немилосрдно подстрекивале економско раздвајање две земље, прекиде ланаца снабдевања и обуздавање Кине, али да је та стратегија осуђена на пропаст – велико подмлађивање кинеске нације ушло је у неповратан историјски процес.

Кина је претходно саопштила да Си Ђинпинг неће присуствовати самиту лидера Г20 у Њу Делхију (9–10. септембар), првом таквом скупу који је пропустио од доласка на власт 2013. године.

image