Позив на вечеру и борба против колонијализма: Индија мења име?

Назив Бхарат се користи у уставу те јужноазијске земље и често се појављује у популарним песмама и филмовима

Влада премијера Нарендре Модија заменила је у позивницама за вечеру самита Групе 20 име Индија древном санскритском речју Бхарат, одражавајући хиндуистички националистички напор његове странке да избрише из друштва оно што сматра називима из колонијалног доба.

Председница Индије Дроупади Мурму је на позивници за вечеру гостима који присуствују самиту Г-20 названа "председницом Бхарата", преноси "Блумберг".

Назив Бхарат се користи паралелно са Индијом у уставу те јужноазијске земље и често се појављује у популарним песмама и филмовима. 

Последњих месеци су чланови Модијеве партије Бхаратија џаната инсистирали на употреби санскритске верзије, истичући да је реч Индија симбол колонијалног ропства и да би је требало уклонити из устава.

Локални медији су известили да индијска влада разматра могућност одржавања посебне седнице у парламенту након самита Г-20 зарад промене званичног имена те јужноазијске државе у Бхарат.

Модијева политика има за циљ да осигура да његова партија БЈП победи међу хиндусима који чине 80 одсто становништва. Она подразумева преименовање имена неколико градова из колонијалне ере, усвајање законе о држављанству на основу вере и уздржавање од коментара о недавним сукобима хиндуса и муслимана. 

Индија је такође назив савеза који је неколико опозиционих партија формирало у јулу да би се супротставило Модију и његовој партији на националним изборима.

Виши посланик у опозиционој Конгресној партији Шаши Тарур рекао је да влада не би требало толико да жури да искорени назив Индија.

"Требало би да наставимо да користимо обе речи уместо да се одрекнемо свог права на име које одише историјом, име које је признато широм света", рекао је он у објави на друштвеним мрежама.