Свет

Борба за Африку на самиту Г20: ЕУ нуди Афричкој унији стално чланство

Користећи одсуство кинеског председника Си Ђинпинга и руског Владимира Путина са самита, Европска унија намерава да редефинише однос према афричким државама и подржи настојања да АУ постане стална чланица Г20, пише "Блумберг"
Борба за Африку на самиту Г20: ЕУ нуди Афричкој унији стално чланство© Tanjug/AP Photo/Francois Walschaerts

Европска унија намерава да подржи настојања Афричке уније да постане стална чланица Г20 на предстојећем самиту у Њу Делхију, рекли су неименовани извори за "Блумберг".

Користећи одсуство руског председника Владимира Путина и кинеског Си Ђинпинга са самита у Индији, ЕУ планира да "уграби тренутак... како би показала да је озбиљна у намери да редефинише своје партнерство са Африком, упркос проблематичном наслеђу колонијализма", наводи "Блумберг".

Према сазнањима овог медија, званичници европског блока планирају да организују "мини-самит" са Афричком унијом, која обухвата 55 држава континента, на маргинама заседања Г20 првог дана дводневног самита који почиње 9. септембра.  

Међу онима који ће представљати ЕУ на том састанку биће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и немачки канцелар Олаф Шолц, наводи се у тексту. 

Са афричке стране, учесници ће бити председник Јужне Африке Сирил Рамафоза, једине афричке државе која је тренутно у Г20, као и лидери Египта, Нигерије и Комора, који тренутно председава Афричком унијом.

Прихватање настојања Афричке уније да постане стална чланица Г20 у Бриселу виде као један од главних циљева мини-самита, рекли су извори "Блумберга".

Стално чланство у организацији у којој Афричка унија тренутно има статус "позване међународне организације" ставиће је у оквиру Г20 у исту раван са Европском унијом. У тексту се наводи да је циљ овог потеза да се Африци да "јаче право гласа" у доношењу одлука унутар међународних организација. 

Русија је такође заинтересована да Афричка унија постане чланица Г20, а министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у јуну да ће се то ускоро десити са "снажном подршком Москве". 

На мини-самиту разматраће се и друга питања: утицај сукоба у Украјини на глобалну снабдевеност храном, реформе глобалне финансијске архитектуре, побољшање услова за инвестиције у Африци и ситуација у региону Сахела. 

Русија и Кина активно појачавају дипломатску активност усмерену према Африци, а на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу најављено је да ће две афричке државе, Египат и Етиопија, бити међу шест нових чланица које ће се придружити овој организацији од јануара 2024. године.  

Такође, у јулу је у Санкт Петерсбургу одржан велики Руско-афрички самит на високом нивоу на којем је руски председник поручио да је договорено да се успостави стални механизам сарадње у вези са безбедносним питањима, информационим технологијама, храном, климатским питањима између осталог.  

image