Свет

Зеленски предложио новог министра одбране - дипломираног менаџера

Према информацијама из Врховне раде, нови министар - Рустем Умеров требало би да буде изгласан већ у среду
Зеленски предложио новог министра одбране - дипломираног менаџераwww.globallookpress.com © Thomas Imo

Украјински председник Владимир Зеленски предложио је бившег шефа Фонда државне имовине Рустема Умерова за министра одбране земље и поднео његову кандидатуру Врховној ради, односно парламенту, на гласање.

Како се наводи на сајту украјинског парламента, одговарајући документ је регистрован у уторак и прослеђен релевантном парламентарном одбору, пренео је ТАСС.

Врховна рада је данас изгласала оставку министра одбране Алексеја Резникова. Према речима посланика Јарослава Железњака, гласање о новом министру биће одржано у среду.

Усред још једног скандала у вези са корупцијом у украјинском Министарству одбране, Зеленски је 3. септембра рекао да је одлучио да Резникова замени Умеровом. Следећег дана, Резников је поднео оставку парламенту.

Умеров је на челу украјинског комитета за државну имовину од септембра 2022. Пре тога је био бизнисмен и предузетник.

Године 2019. изабран је у Врховну Раду на партијској листи Голос (Глас). Завршио је Украјинску националну академију за менаџмент, одсек финансија и економије, а обучавао се у оквиру "Програма размене будућих лидера" Сједињених Америчких Држава.

"Рустем Умеров је по националности Кримски Татарин, али га то није спречило да подржи да се 2014. прекине снабдевање полуострва водом из Севернокримског канала, којим се обезбеђивало око 85 посто потреба за водом на Криму, указала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

image