Свет

Кина заинтересована да буде посредник у тражењу мирног решења у Нигеру

Кинеска влада намерава да игра улогу посредника уз пуно поштовање земаља у региону, рекао је амбасадор Кине у Ниамеју Ђенг Фенг
Кина заинтересована да буде посредник у тражењу мирног решења у Нигеру© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Кинеска влада намерава да олакша мирно решавање кризе у Нигеру након државног удара у јулу који је довео до увођења санкција овој држави и оставио је суочену са претњама оружаном акцијом.

"Кинеска влада намерава да игра улогу посредника уз пуно поштовање земаља у региону", рекао је амбасадор Кине у Ниамеју Ђенг Фенг током састанка са премијером Али Ламин Зејном којег је на ту функцију именовала војска.

Фенг је навео да, иако Кина стоји уз народ Нигера због политичке ситуације, остаје привржена свом принципу немешања у унутрашње ствари других земаља.

Кинески дипломата је наговестио да ће Пекинг наставити све пројекте који су у интересу нигеријских власти.

Кина наставља да буде партнер Нијамеју у различитим секторима, укључујући енергетику, нафту и инфраструктуру, при чему обе земље сарађују на значајном пројекту нафтовода за извоз нафте, дужине 2.000 километара, који има за циљ транспорт сирове нафте са поља Агадем у јужном Нигеру до луке Семе у Бенину.

Војна влада Нигера суочава се са растућим регионалним и глобалним притиском од пуча 26. јула, којим је са власти свргнут председник Мохамед Базум.

Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) саопштила је да ће предузети сва неопходна средства за обнављање уставног поретка у Нигеру, укључујући силу као последње. Прошлог месеца, регионални блок је рекао да су снаге у приправности и спремне да буду распоређене против вођа пуча ако се текући дипломатски напори покажу неуспешним.

Алжир је крајем прошлог месеца најавио шестомесечни прелазни план за обнављање уставног и демократског поретка у Нигеру, након предлога вође државног удара генерала Абдурахмана Чианија да се западноафричка земља врати под цивилну власт у року од три године.

ЕКОВАС, који је увео финансијске и економске санкције Нигеру, одбацио је Чианијев план транзиције, назвавши продужени временски оквир провокацијом, пише РТ Интернешенел.

Сједињене Државе, Француска, Холандија и Немачка су зауставиле неке пројекте иностране помоћи Нигеру након пуча.

image