Свет

Блинкен у Кијеву, још милијарда за Украјину; Москва: До последњег Украјинца

Као и раније Бајден, и амерички државни секретар је границу прешао возом из Пољске
Блинкен у Кијеву, још милијарда за Украјину; Москва: До последњег УкрајинцаGetty © Darrian Traynor

Амерички државни секретар Антони Блинкен стигао је у Кијев, јављају украјински медији.

Како преноси Си-Ен-Ен, у питању је Блинкенова трећа посета украјинској престоници од почетка руске СВО.

Говорећи о посети америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву, портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да ће САД наставити да подржавају Украјинске ратне напоре до последњег Украјинца, не штедећи ништа.

Блинкеново прво стајалиште, након кратке посете америчкој амбасади, било је војно гробље, а касније би требало да се састане са председником Украјине Владимиром Зеленским.

Иако је његова посета држана у тајности, амерички медији су, позивајући се на званичнике Стејт департмента, да ће Блинкен најавити више од милијарду долара нових средстава за Украјину.

"У више наврата смо чули изјаве да намеравају да наставе да помажу Кијеву колико год је потребно. Другим речима, они ће наставити да подржавају Украјину у де факто ратном стању и да воде овај рат до последњег Украјинца, не штедећи новац", рекао је Песков.

Портпарол председника Русије је нагласио да то неће моћи да утиче на ток специјалне војне операције.

Заменик званичног представника Стејт департмента Ведант Пател изјавио је на брифингу за новинаре да нема никакве информације о путовањима особља Стејт департмента, пренеле су РИА Новости.

Подсетимо, и посета америчког председника Џозефа Бајдена држана је у тајности, све док се он није појавио на тргу у главном граду Украјине. Као и Бајден, и Блинкен је границу прешао возом из Пољске.

Тек након првих фотографија стигла је потврда да је Вашингтон од Москве тражио безбедносне гаранције за Бајденово путовање.

image