Свет

Јерменија најавила заједничку војну вежбу са САД: Припреме за учешће у мировним мисијама

Москва има мировне снаге у региону како би подржала споразум којим је окончан рат између Јерменије и Азербејџана 2020. године
Јерменија најавила заједничку војну вежбу са САД: Припреме за учешће у мировним мисијамаGetty © Astrig Agopian / Stringer

Јерменија је у среду саопштила да ће следеће недеље бити домаћин заједничке војне вежбе са Сједињеним Државама, пише Ројтерс.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је сврха вежбе "Орао партнер 2023" од 11. до 20. септембра да припреми своје снаге за учешће у међународним мировним мисијама. Није наведено колико ће америчког и јерменског особља бити укључено у вежбе.

Русија има војну базу у Јерменији и водећа је сила у региону Јужног Кавказа, који је до 1991. био део Совјетског Савеза.

Москва има мировне снаге у региону како би подржала споразум којим је окончан рат између Јерменије и Азербејџана 2020. године, други који су водили од распада Совјетског Савеза.

Ројтерс преноси, позивајући се на италијанске медије, да је премијер Јерменије Никол Пашињан изразио забринутост да Москва не може да их заштити од напада из Азербејџана али је из Русије стигла порука да су "апсолутно део региона".

"Русија игра доследну, веома важну улогу у стабилизацији ситуације у овом региону... и ми ћемо наставити да играмо ту улогу", поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

image