Свет

Сукоб међу савезницима: Украјинским посланицима забрањена путовања у Пољску

Разлог за забрану је неслагање Украјине и Пољске око ембарга на увоз украјинских житарица
Сукоб међу савезницима: Украјинским посланицима забрањена путовања у ПољскуGetty © Photo by Brendan Hoffman/Getty Images

Украјинским посланицима у Врховној ради привремено је забрањено да путују у Пољску, преноси пољски "Онет" позивајући се на неколико извора у Ради.

Изузетак су само службена пословна путовања у оквиру парламентарних делегација у Савету Европе, НАТО-у и у оквиру међупарламентарне сарадње по званичном позиву. 

Разлог за забрану је сукоб Украјине и Пољске око ембарга на увоз украјинских житарица.

Забрану путовања у Пољску потврдио је, између осталих, посланик опозиционе "Европске солидарности" и копредседавајући украјинско-пољске парламентарне групе Микола Књажицки који је требало да буде један од гостију Економског форума у Карпачу. 

"Неће ме пустити. Хоћу да идем, али ме не пуштају преко границе. Зашто? Украјински савет министара је издао незакониту наредбу да се посланици не пуштају", наводи.

Извори блиски организаторима форума потврђују да Књажицки неће бити у Карпачу.

"Прошле недеље су многи украјински посланици одустали од учешћа", објаснили су.

Амбасадор Украјине у Пољској није оспорио постојање наводне забране, само је указао на изузетке.

Путовања нису потпуно забрањена, посланици могу ићи на службена пословна путовања у саставу парламентарних делегација при Савету Европе, НАТО-у и у оквиру међупарламентарне сарадње на званичан позив парламената других земаља.

image