Свет

Српски туристи из поплављене Грчке за РТ Балкан: Вода надире у смештај, везе у прекиду

Проблеми са којима се суочавају људи у поплављеним местима све је више, а саговорница портала РТ Балкан наводи да је разочарана мањком емпатије и бриге своје, али и других туристичких агенција
Српски туристи из поплављене Грчке за РТ Балкан: Вода надире у смештај, везе у прекиду© Tanjug / AP Photo/Thodoris Nikolaou

У области Пилион у југоисточном делу Тесалије у централној Грчкој, у протекла 24 часа, забележена је највећа количина падавина од када су почела мерења.

Претходно је саопштено да је један мушкарац погинуо у поплавама у Волосу, након што је олуја "Данијел" погодила Тесалију. Обилне падавине донеле су проблеме и Солуну, Лариси, као и на острву Скијатос.

Десетак породица из Србије тренутно се налази у области Пилион, где је невреме поплавило стотине кућа и онемогућило проходност путева, рекао је за РТС амбасадор Душан Спасојевић, истакавши да се тражи начин како би се што пре обезбедио колективни превоз држављанима Србије. 

Он је поручио туристима да прате упозорења локалних служби, али и обавештења која стижу путем СМС порука и да не напуштају објекте "на своју руку".

Спасојевић је истакао да ће Амбасада Србије у сарадњи са локалним властима помоћи угроженима да се изместе на безбедну локацију. 

Биљана Колар, држављанка Србије, тренутно се налази у летовалишту у близини Тесалије. Она је за РТ Балкан рекла да је ситуација драматична, с обзиром на то да је на путовање повела и своју унуку која има пет година.

"Налазимо се у месту Велика. Од понедељка све до среде касно поподне падала је киша, уз то су чести удари громова. Пут који дели обалу и смештај у којем се налазимо скоро да је поплављен због висине таласа који се не смирују", истиче за РТ Балкан.

(Не)одговорност туристичких агенција?

Наша саговорница наводи да је изузетно разочарана небригом и несарадњом туристичке агенције, чији се запослени, како каже, нису удостојили ни да позову своје клијенте.

"Није нас контактирао чак ни представник туристичке агенције, чије је задужење да брину о туристима који се налазе у њиховој области", каже Биљана Колар. 

Проблеми туриста који се тренутно налазе у поплављеним местима дуж Тесалије све су већи, а наша саговорница истиче да су многе породице приморане да се изместе из првобитних смештаја због воде која надире у собе.

У многим групама на друштвеној мрежи Фејсбук, путем којих се туристи информишу о смештају и ценама широм Грчке, могу се прочитати апели за помоћ, молбе за информацију када ће бити нормализован рад електричне енергије.

Они чије се породице налазе у угроженим подручјима, изражавају забринутост, јер, како кажу, постоје места у којима нема воде, интернет домета, а комуникација са најближима у таквим условима, потпуно је немогућа. 

Тренутна ситуација на улицама такође је узнемирујућа, људи се ужурбано крећу ка својим смештајима, забринути како ће се јавити најближима јер ни фиксни телефони нису у функцији.

Забринутост туриста и у другим деловима Грчке није занемарљива, те са Халкидикија, уместо тропских поздрава, стижу информације о јаком ветру, посебно у близини мора. Чини се да ће се септембарско сунчање и купање одложити за следећу годину.

image
VV inauguration
banner