Немачка потписала уговор са Италијом, Шпанијом и Шведском о развоју наследника "леопарда"

Ако буде постигнут, договор ће изазвати негодовање у Француској, која се 2017. сложила са Берлином да развије заједнички француско-немачки тенк који би наследио немачки "леопард 2" и француски "леклер", наводе медији

Берлин је потписао споразуме са Римом, Мадридом и Стокхолмом о развоју наследника тенка "леопард 2".

Пројекат ће водити компаније "Краус-Мафеј Цегман" (КМВ) и "Рајнметал", немачки произвођачи оружја који праве "леопард 2", известио је немачки лист "Ханделсблат", позивајући се на неименоване изворе.

Лист наводи да партнери у оквиру договора планирају да аплицирају код Европског одбрамбеног фонда како би обезбедили више од 100 милиона евра, додајући да ће пројекат укључити и шведски компанију "Сааб и италијанску компанију "Леонардо", али још није објављено која би шпанска компанија учествовала.

Ако буде постигнут, договор ће изазвати негодовање у Француској, која се 2017. сложила са Берлином да развије заједнички француско-немачки тенк који би наследио немачки "леопард 2" и француски "леклер", у оквиру пројекта оптерећеног кашњењима и несугласицама, наводи Ројтерс.

"Ханделсблат" пише да би нови уговор о тенковима био назадовање француско-немачке сарадње у одбрамбеним пословима, иако је могуће да се оба пројекта наставе.