Умеров званично нови министар одбране Украјине: Повратићемо сваки центиметар земље

У тренутку када је амерички државни секретар стигао у дводневну посету Украјини, посланици су подржали новог министра великом већином, а није било гласова против

Украјински посланици изгласали су данас Рустема Умерова за новог министра одбране. Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је Умерова као кандидата прошле недеље и изјавио да жели да се тадашњи шеф одељења Алексеј Резников повуче.

Посланици су подржали кандидата великом већином, а није било гласова против Умерова, нити уздржаних, пренели су украјински медији.

Умеров је изјавио данас да ће "повратити контролу над сваким центиметром украјинске земље од Русије" и обећао да ће вратити кућама све оне који су у заточеништву.

У свом првом обраћању украјинском парламенту на месту новог министра одбране, он је рекао да ће учинити све што је могуће и немогуће за победу Украјине, преноси Си-Ен-Ен.

"Када ослободимо сваки центиметар наше земље и сваког дела нашег народа, дефинитивно ћемо вратити све који су, нажалост, привремено у заточеништву. Сви они — деца, ратни заробљеници, политички затвореници, цивили", рекао је он.

Си-Ен-Ен је додао да је Умеров раније био укључен у процес повратка ратних зарбољеника.

"Четрдесет два милиона Украјинаца стоји иза сваког војника. Иза сваког војника стоји Министарство које ће учинити све да заштити и обезбеди сав наш народ. Наши људи, њихови животи и достојанство су наш приоритет и највећа вредност", рекао је он.

Неколико корупцијских скандала потресло је Министарство одбране под руководством Резникова, иако је до прошле недеље пркосио многоструким предвиђањима да ће ускоро бити смењен.

Умерова, који има 41 годину и који је бизнисмен, а који је раније био на челу Фонда државне имовине, тамошњи медији доживљавају као сигуран избор за Зеленског, јер председник настоји да убеди стране спонзоре Кијева и украјинску јавност да ће искоренити корупцију.

Он је раније био посланик, а био је и део украјинске делегације на неуспелим мировним преговорима са Русијом у Минску. Био је студент програма размене будућих лидера америчког Стејт департмента.

Кијев је заменио министра одбране у тренутку када је амерички државни секретар Антони Блинкен стигао у дводневну посету. То је прво такво путовање у Украјину једног америчког званичника овог високог ниво откако је Кијев почетком јуна покренуо офанзиву против руских снага.

Уочи својих састанака са високим украјинским званичницима, Блинкен је похвалио досадашњи напредак и обећао дугорочну подршку Кијеву. Али извештаји западних медија, који се позивају на инсајдере у америчкој влади, кажу да је Вашингтон фрустриран начином на који украјинско руководство спроводи операцију.

Раније ове недеље, руска војска је ажурирала своју процену трошкова која је украјинска војска платила својим нападима. Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је Кијев изгубио више од 66.000 војника и више од 7.600 јединица тешког наоружања покушавајући да пробије руске одбрамбене линије.

Резниковова будућа каријера у овом тренутку остаје нејасна. Извори у Украјини сугеришу да би он ускоро могао да буде именован за амбасадора Кијева у Великој Британији. Зеленски је у јулу сменио Вадима Пристајка са места шефа дипломатске мисије у Лондону, након што је изасланик критиковао председников тон у одговору на критике страних влада.