Гутереш упозорио на самиту АСЕАН-а: Постоји ризик од великог слома финансијских система

Генерални секретар УН позвао је на успостављање механизма за пружање помоћи задуженим привредама у развоју, суспензију плаћања дугова, дуже рокове зајмова и ниже каматне стопе

Последњег дана самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је на опасност од фрагментације и великог лома светских економских и финансијских система.

У говору на самиту АСЕАН-а, на којем учествују и САД, Кина, Јапан и друге државе, Гутереш је позвао светске лидере да пронађу мирнодопска и инклузивна решења за изазове с којима се свет суочава, пренео је Ројтерс.

"Постоји стварна опасност од фрагментације и великог слома у светским економским и финансијским системима, са стратегијама у технологијама и вештачкој интелигенцији које се разилазе и конфликтним безбедносним оквирима", истакао је Гутереш.

Он је позвао на успостављање механизма за пружање помоћи задуженим привредама у развоју, суспензију плаћања дугова, дуже рокове зајмова и ниже каматне стопе. Такође је подржао преусмеравање додатних 100 милијарди долара из програма специјалног повлачења средстава Међународног монетарног фонда преко мултилатералних развојних банака како би се повећала ликвидност и изашло у сусрет потребама земаља у развоју.

Гутереш је навео и да је и даље веома забринут због све горе ситуације у Мјанмару кад је реч политичким, људским и хуманитарним правима.

"Понављам хитан позив војним властима у Мјанмару да саслушају тежње свог народа, ослободе све политичке затворенике и отворе врата повратку демократској владавини", рекао је он.

Истовремено, на Форуму Источне Азије, у оквиру самита АСЕАН, председник Индонезије Џоко Видодо позвао је лидере учеснике форума да отклоне тензије и не стварају нове сукобе или ратове.

Индонезија, која председава АСЕАН-у ове године, такође је позвала да форум буде место сарадње, а не заоштравања међудржавних ривалстава.

Очекује се да ће светски лидери данас, последњег дана самита АСЕАН-а, имати серију састанака посвећених безбедности и трговини, у тренутку док се нека подручја суочавају с тињајућим тензијама и отвореним конфликтима.

Уз земље чланице АСЕАН-а, на самиту учествују потпредседница САД Камала Харис, премијер Кине Ли Ћијанг и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, као и лидери партнерских земаља - Јапана, Јужне Кореје, Индије, Аустралије и други.