Како је руски адмирал Ушаков постао персона нон грата на Крфу

На споменику на Виду у знак сећања на ослобођење Крфа 1799. године под вођством адмирала Фјорода Ушакова више нема руске заставе на јарболу, наводно, због ситуације у Украјини

Док брод полако пристаје на Видо, острво смрти и белег српског страдања у Првом светском рату, једна од првих ствари које су туристи који су посвећивали српски маузолеј крајем августа још са палубе брода могли да виде јесу два велика јарбола. На једном се вијорила грчка застава, док је други био празан.

Јарболи су постављени поред споменика подигнутог 2011. године Грцима и Русима "палим за слободу и православну веру својих отаца" у знак сећања на ослобођење Крфа 1799. године под вођством адмирала Ушакова, како се наводи на спомен-табли.

Уследило је и објашњење туристичког водича о празном јарболу: са њега је, због ситуације у Украјини, скинута руска застава.

Један од најчувенијих руских адмирала и светитељ Руске православне цркве Фјодор Ушаков предводио је руско-турску флоту која је ослободила Крф од француских окупационих снага 1799. године у поморској бици која се сматра једном од брилијантнијих у руској историји.

До тада, острвска тврђава на Крфу сматрала се неосвојивом, али пала је пред руским адмиралом за којег се обавезно истиче да у својој поморској каријери није изгубио ниједну битку. Након ослобођења Крфа, Ушаков је постао адмирал, а одликовали су га за ову победу и руски цар и Отоманска империја. Већ наредне године, основана је Република Седам острва за коју се наводи да је била прва самостална грчка државна управа од пада Цариграда.

Споменик адмиралу Ушакову налази се и у самом граду Крфу, у подножју тврђаве Нео фрурио, а у марту прошле године, несумњиво поново због "ситуације у Украјини" био је на мети вандала. У јеку анти-руске хистерије на обележје руском адмиралу бачена је црвена фарба. О томе је известила и Руска амбасада у Грчкој тражећи од надлежних органа да што пре пронађу починиоце, а споменик врате у првобитно стање.

"Ово је још један анти-руски чин који је усмерен и на наше заједничко историјско наслеђе", навела је тада амбасада у свом саопштењу.

А то заједничко историјско наслеђе, баш оно везано за Крф и руску флоту, до пре само неколико година, неговало се на највишем нивоу.

Тако је 2016. организован Први међународни фестивал хришћанске културе "Русија-Грчка: Заједно кроз векове" којем је присуствовало више од 7.000 људи, а годинама уназад на грчком острву организовала се "Руска недеља на Јонским острвима", велика манифестација посвећена управо заједничком сећању на битку из 1799. године и чувеног адмирала Ушакова.

Овој свечаности одржаној пре четири године присуствовао је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров који је подсетио на значај заједничке историје руског и грчког народа у којој адмирал Ушаков игра кључну улогу и захвалио се Грцима што чувају успомену на њега.

Тада је у луку града Крфа, специјално за ову прилику, упловила руска фрегата "Адмирал Макаров" Црноморске флоте.

Данас се и руска застава на историјском споменику сматра провокацијом, док поједини грчки историчари и публицисти, како се може прочитати на интернету, жале за Наполеоновом чизмом и вајкају се да су их Руси 1799. године истргли из "загрљаја" западне демократије и европских вредности и наметнули им – слободу.