Свет

Руски обавештајци: САД разматрају атентат лидера пуча у Нигеру

Вашингтон сматра да би атентат путем прокси агента било боље решење од војне интервенције ЕКОВАС-а, наводи Спољна обавештајна служба Руске Федерације (СВР) у извештају
Руски обавештајци: САД разматрају атентат лидера пуча у Нигеруwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Америчка влада разматра да ли да изврши атентат на челнике нове војне администрације у Нигеру, саопштила је руска Спољна обавештајна служба (СВР).

Бела кућа "није задовољна" развојем догађаја у бившој француској колонији, али не жели да се ослони на војну интервенцију суседа Нигера из Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС), наводи се у извештају СВР објављеном у четвртак, преноси РТ Интернешенел.

Вашингтон сматра да би атентат путем прокси агента било боље решење, наводи ова обавештајна служба.

ЕКОВАС је запретио инвазијом на Нигер како би вратио свргнутог председника Мохамеда Базума на функцију, али претње до сада нису поткрепљене делима. Француски председник Емануел Макрон рекао је прошле недеље да ће његова држава подржати војну акцију блока.

"Представници америчких специјалних служби директно разговарају са партнерима који би могли да изврше атентате" у Нигеру, наводи СВР.

Пожељни кандидати би били људи који су прошли "специјалну обуку из Пентагонових школа" и који припадају ужим круговима лидера транзиторне власти.

ЦИА има читаву историју покушаја атентата на страном тлу, наводи РТ Интернешенел. Бивши лидер ДР садашњег Конга Патрис Лумумба и кубански лидер Фидел Кастро били су мете вишеструких америчких завера за убиства, како је открио Црквени комитет америчког Сената седамдесетих.

Амерички председник Џералд Форд је извршном уредбом из 1976. експлицитно забранио запосленима у америчкој влади да учествују у политичким заверама о убиствима.

Председник Џејмс Картер проширио је забрану 1978. на појединце "који делују у име" Вашингтона, док је председник Роналд Реган уклонио "политичко" из формулације 1981. године.

"Изгледа да је Бела кућа одлучила да прибегне старим и, како кажу, провереним решењима, након што се суочила са оним што доживљава као невероватно и непријатно геополитичко буђење Африке", наводи се у процени СВР.

Руска агенција је сугерисала да ће америчка влада сваку акцију против администрације Нигера означити као "јачање демократије."

image