Украјина преузела контролу над пет приватних компанија

Овај потез је неопходан како би се задовољиле потребе одбрамбене индустрије, поручио Зеленски

Украјински званичници објавили су да је влада, у складу са законом о ратном стању, преузела контролу над пет стратешких предузећа која су у приватном власништву, преноси Ројтерс.

Ово је први пут да је влада искористила тај закон од почетка сукоба у фебруару, а председник Владимир Зеленски изјавио је да је овај потез био неопходан како би се задовољиле потребе одбрамбене индустрије, преноси британска агенција.

Реч је о најдраматичнијој интервенцији украјинских власти у области приватног сектора од почетка сукоба, а преузета предузећа повезана су,како се наводи, "са олигарсима чији утицај Зеленски већ годинама покушава да ограничи".

Одлука је донета на састанку највиших званичника одржаном у суботу, а којим је председавао сам Зеленски. Одлука је ступила на снагу у недељу, а предузећа су стављена под контролу Министарства одбране.

Реч је о произвођачу мотора "Мотор Сич", енергетским компанијама "Укрнафта" и "Укртатнафта", произвођачу возила "АвтоКрАЗ" и произвођачу трансформатора "Запоржтрансформатор", пренео је Ројтерс.