Свет

"Глобал тајмс": Успон глобалног југа води паду "америчке изузетности"

Кинески лист бавио се ширењем БРИКС-а и тумачио шта ће државе добити од чланства у организацији
"Глобал тајмс": Успон глобалног југа води паду "америчке изузетности"© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup, File

Експанзија БРИКС-а, знак успона глобалног југа, означава пад америчке хегемоније и њене идеолошке основе, "америчке изузетности", пише "Глобал тајмс".

Петнаести самит ове организације уследио је након месеци повећаног глобалног интересовања за њено проширење, па је током скупа БРИКС додао шест нових чланица: Аргентину, Етиопију, Египат, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате (УАЕ) и Иран. 

Експанзија БРИКС-а је, додаје се, делимично, одговор на опасности које је америчка хегемонија нанела свету. 

Иран је, на пример, искусио једностране санкције САД које су изазвале економску нестабилност и социјалне тешкоће на националном и глобалном нивоу. То што је Иран примљен у ову организацију, према "Глобал тајмсу", сведочи о противљењу тог механизма једностраним санкцијама и посвећености мирном развоју.

Пријем Аргентине у БРИКС не може се одвојити од спољне политике САД која третира Латинску Америку као своје "двориште". 

Неолибералне реформе које су САД подстакле у оквиру "Вашингтонског консензуса" умногоме су допринеле осиромашењу аргентинске привреде. Моћни хеџ фондови са Волстрита звани "фондови лешинара" искористили су аргентинско оптерећење дугом тако што су исисали богатство нације уз подршку америчког правосудног система. Чланство Аргентине у БРИКС-у је велики корак ка економском суверенитету.  

"Додавање Етиопије, Египта, Саудијске Арабије и УАЕ у БРИКС представља значајан помак у геополитичкој рачуници на афричком континенту и западној Азији", додаје "Глобал тајмс".

Након пада Совјетског Савеза, САД су прогласиле "крај историје" и брзо су кренуле да обезбеде своје хегемонистичке интересе у овим ресурсима богатим регионима света. 

"То је довело до разорних инвазија суверених земаља и упорних покушаја да се развију дубоки и неравноправни односи са 'пријатељским' владама. Геополитички однос са Саудијском Арабијом био је један од најважнијих за САД. САД су доминирале светским енергетским тржиштем куповином огромних резерви нафте Саудијске Арабије у америчким доларима, главне резервне валуте у свету од краја Другог светског рата", указује кинески лист.

Египат, Етиопија и Уједињени Арапски Емирати су важни за САД због одржавања доминације над Северном Африком и Западном Азијом. 

Мешање САД у питања ових нација и ширег региона играло је значајну улогу у њиховој мотивацији за придруживање БРИКС-у. 

У случају Етиопије, наводи "Глобал тајмс", Бајденова администрација запретила је санкцијама због унутрашњег сукоба земље у региону Тиграј. 

Све афричке и западноазијске државе добиле су строга упозорења од САД да би наставак трговине са Русијом током украјинског сукоба могао да доведе до санкција и других облика кажњавања. 

"Истина је, међутим, да БРИКС није само одбацивање америчке политике. Земље глобалног југа деле заједничке интересе и у многим случајевима комплементарне економије. БРИКС не само да нуди вин-вин алтернативе финансијском систему предвођеном САД, већ такође следи политику немешања у унутрашње ствари других земаља. Стога је у интересу глобалног југа да диверзификује односе без обзира на односе који појединачне земље имају са САД", указује "Глобал тајмс".

БРИКС је, како се закључује, само један од многих примера растуће снаге мултиполарног света, јер мултилатерални механизми у свим сферама развоја такође расту, од Шангајске организације за сарадњу до пројеката које предводи Кина попут Иницијативе Појас и пут. 

image