Бивши шеф ЦИА позвао Вашингтон: Испоручите АТАЦМС ракете Кијеву и убрзајте испоруку Ф-16

Иако Бела кућа још увек није потврдила спремност да испоручи ракете дугог домета Украјини, Дејвид Петреус позвао САД да то што пре учине

САД треба да испоруче Украјини ракете дугог домета АТАЦМС и убрзају испоруку борбених авиона Ф-16, изјавио је бивши директор ЦИА и бивши командант снага САД и НАТО-а у Авганистану Дејвид Петреус.

"Надам се да ће САД Кијеву обезбедити војни тактички ракетни систем који ће удвостручити домет од онога што смо им већ обезбедили. И надам се да ће авион Ф-16 такође моћи да уђе у службу пре него што се тренутно очекује", казао је Петреус за британски "Телеграф".

Раније је Пентагон саопштио да САД још нису донеле одлуку о слању ракета АТАКМС дугог домета у Украјину. Представник Савета за националну безбедност САД није могао да потврди писања медија да власти те земље намеравају да испоруче ракете дугог домета Украјини.

Претходно је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба на заједничкој конференцији за новинаре са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном рекао да је разговарао о испоруци Кијеву ракета дугог домета АТАКМС.

Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку, истакнувши да Украјина још "нема неопходну инфраструктуру за смештај Ф-16".