Свет

Шта то лепо мирише у Њу Делхију: Чипс од лисичјег репа и пудинг од проса на Самиту Г20

Главно јело биле су галете од нангке (врста воћа) сервиране са глазираним шумским печуркама, уз чипс од проса и лист карија који су били преливени црвеним пиринчем из Керале
Шта то лепо мирише у Њу Делхију: Чипс од лисичјег репа и пудинг од проса на Самиту Г20© TANJUG/AP Photo/Manish Swarup

Чипс од проса и пудинг од проса - то је послужено лидерима Г20 у суботу на вегетаријанској свечаној вечери, на којој је доминирала омиљена житарица индијског премијера Нарендре Модија, преноси "Франс 24".

За разлику од уобичајене дипломатске трпезе богате месом, након суботњег самита у Њу Делхију представљен је потпуно вегетаријански мени богат укусним индијским зачинима.

Главно јело биле су галете од нангке (врста воћа) сервиране са глазираним шумским печуркама, уз чипс од проса и лист карија који су били преливени црвеним пиринчем из Керале.

Предјело је укључивало "чипс од лисичјег репа са лишћем од проса преливен куглом од јогурта", а за десерт се служио пудинг од проса са мирисом кардамона.

Индија је највећи светски произвођач и други по величини извозник проса, житарице без глутена која може да расте и на земљишту лошијег квалитета са ограниченом количином воде. Од доласка на власт 2014. године Модијева влада ради на повећању производње и потрошње проса. 

Штавише, Индија је предложила да Уједињене нације прогласе 2023. за Међународну годину проса.

"Да бисмо нашим уваженим гостима обезбедили укус проса узгајаног широм Индије, данас смо у јеловник уврстили неколико јела", наведено је у менију.

Од сиротињске до "супер хране"

Просо расте двоструко брже од пшенице и користи амо 30 одсто воде коју користи пиринач. У менију је наведено да је реч о "супер храни".

"Просо може да расте у неповољним и сушним условима", а додаје се и да може да игра важну улогу у решавању питања као што су климатске промене и безбедност хране.

Та житарица је хиљадама година била основна храна у многим регионима Индије и користила се за прављење каше, сомуна или за палачинке.

Али "зелена револуција" која је започела у Индији шездесетих година прошлог века довела је до пада производње проса пошто су хибридне сорте пшенице и пиринча са високим приносом добиле на значају.

Као резултат тога, на просо је почело да се гледа као на сиротињску храну.

Сада, међутим, кувари у ресторанима подстичу употребу те житарице кроз различите рецепте као што су тортиље или палачинке од проса, па чак и пива на бази проса. 

Мени је појачао поенту

Индија је 2021. извезла просо у вредности 64 милиона долара, што је нагли скок у односу на претходне године.

Позивнице за вечеру послате су у име председника Бхарата, што је древна санскритска реч и назив за Индију који Моди и многи Индијци користе.

То је подстакло гласине да ће званична употреба енглеског имена земље бити укинута, што је поново истакао Моди који је у суботу говорио иза плоче са именом земље "Бхарат".

Мени је појачао његову поенту, истиче "Франс 24". 

"Мешавина традиција, обичаја и климе, Бхарат је разноврстан на много начина. Укус нас повезује" наводи се у јеловнику. 

image