Свет

Да ли Немачка добија првог градоначелника из редова АфД-а?

Локални избори у Нордхаузену надилазе значај тог градића, а победа би била велика реклама за АфД. У стилу – побеђујемо и кад се сви остали удруже против нас
Да ли Немачка добија првог градоначелника из редова АфД-а?www.globallookpress.com © IMAGO/Jean MW

У Нордхаузену на истоку Немачке кандидат крајње деснице има добре шансе на изборима у недељу. Грађани су кивни на политику Берлина, али многи у овом градићу боје се доласка Алтернативе за Немачку (АфД) на власт, пише "Дојче веле".

Нордхаузен, варош од четрдесетак хиљада људи, познат је по дестилерији ракије од житарица. У недељу (10. септембар), тај град у Тирингији, који већ 15 година носи титулу "Место различитости" коју додељује Савезна влада, бираће новог градоначелника.

Истраживања показују да предњачи кандидат АфД-а Јерг Профет, предузетник и шеф посланичке групе АфД-а у градском већу.

То би била трећа победа ове партије на локалу. АфД је већ именовала председника Окружног већа у Зонебергу у Тирингији и председника општине у месташцу Рагун-Јесницу у покрајини Саксонија-Анхалт.

Иако са АфД ниједна друга партија неће да сарађује, у овим местима су кандидати однели апсолутну већину. Подршка АфД-у се пење на преко 20 одсто у целој Немачкој, показују истраживања јавног мњења.

Бес због политике Берлина

Александра Ригер из редова Социјалдемократа (СПД) тренутно води општинске послове у Нордхаузену и свим силама жели да спречи победу АфД-а. Она је кандидаткиња СПД-а за градоначелницу.

"Овај град ово не заслужује, ми нисмо плави (партијска боја АфД-а). Нажалост, из једне кризе улазимо у другу. И зато се људи све више плаше. Велики је потенцијал за фрустрацију", каже Ригер. 

Вилма Буш, чланица Градског већа из редова Зелених, добро зна колико мештане нервира политика из Берлина. Њена странка се тамо заложила за нови закон о грејању, који би људе могао да удари по џепу.

"Полиција често патролира око нашег штанда, људи вичу на нас из аута који пролазе и то није нимало пријатно. На прозоре канцеларије наше изборне јединице се редовно пљује", прича Буш за портал и додаје да "тога није било пре пет-шест година".

Истиче да је то застрашујуће јер, објашњава, људи који гласају за кандидата АфД-а у одређеној мери гласају и за Хекеа.

Бјерн Хеке, вођа АфД-а у Тирингији, је лидер те десничарске странке на истоку Немачке где имају огромну подршку. Хеке је предводник екстремног Крила, фракције унутар АфД-а која има све више присталица.

Хеке је присутан у Нордхаузену иако није тамо, истиче "Дојче веле". Јер, јасно је да локални избори надилазе значај тог градића и да би победа била велика реклама за АфД. У стилу – побеђујемо и кад се сви остали удруже против нас.

Кандидат за градоначелника Јерг Профет није се дистанцирао од Хекеа, наводи портал. Профет је био говорник на летњој забави десничарског магазина "Компакт". Посебан трн у оку су му миграције. 

Удео странаца у Нордхаузену је 7,3 одсто, што је упола мање од државног просека. У округу живи укупно 2.500 избеглица, од којих је 1.900 из Украјине.

image