Свет

Ердоган ускоро разговара са Путином? Сви разговори на Г20 о Споразуму о житу били конструктивни

Турска је више заинтересована за обнављање раније постигнутог договора, него што ради на томе да се постигне нов споразум, открио је извор из администрације турског лидера
Ердоган ускоро разговара са Путином? Сви разговори на Г20 о Споразуму о житу били конструктивниwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Преговори турског председника Реџепа Тајип Ердогана са колегама на недавном самиту Г20 у Индији били су конструктивни, иако су за обнављање Споразума о житу потребни конкретнији кораци, оценио је за "РИА Новости" неименовани извор из администрације турског председника. 

Према речима извора, Ердоган и Уједињене нације настављају да раде на томе да се споразум поново активира, а председник Турске је у том контексту позвао лидере Г20 да испуне неке од услова Русије, који су јој још од раније обећани споразумом. О овоме, како пишу "РИА Новости", Ердоган разговара са колегама из иностранства на састанцима затвореног типа, док су три турска званичника потврдила да је једна од ставки на којој Анкара инсистира и поновно прикључивање Русије СВИФТ систему. 

Извори из администрације турског председника такође су поручили да је Турска више заинтересована за обнављање већ раније постигнутог Споразума о житу, него што ради на томе да се постигне нов. Такође, како су сазнале "РИА Новости", Ердоган ће највероватније у блиској будућности позвати руског председника Владимира Путина, како би са њим поделио утиске након разговора са западним колегама. Ипак конкретан датум још није одређен.

Након што је Русија у јулу ове године одлучила да не продужи поменути споразум, и то из разлога што ништа од онога што јој је обећано није испуњено скоро годину дана, Москва поручује да ће бити спремна да поново активира договор, уколико буде видела конкретне кораке и испуњавање свега онога што јој је обећано. 

image