Свет

Пољски амбасадор у Украјини осудио Кијев због споменика Степану Бандери

Погрешно je када ближњи не могу да се моле на гробовима својих брутално убијених предака, када не могу да их пронађу и сахране, а да се у исто време подижу споменици њиховим убицама, оценио је Бартош Чихоцки
Пољски амбасадор у Украјини осудио Кијев због споменика Степану Бандериwww.globallookpress.com © Mykola Tys/Keystone Press Agency

Украјинске власти греше што подижу споменике ратним злочинцима, а континуирано поштовање нацистичких колаборациониста попут Степана Бандере у Кијеву извор је "правог бола" у Пољској, изјавио је пољски амбасадор у Украјини.

"Кажете да рат није време за бављење мртвима, али рећи ћу вам следеће: рат такође није време за подизање споменика злочинцима и именовање улица по њима", рекао је амбасадор Бартош Чихоцки у интервјуу за украјинско дописништво Би-Би-Сија.

"Мртви" из изјаве Чихоцког се односе на убиства између 40.000 и 100.000 Пољака у периоду од 1943. до 1944. године у регионима западне Украјине и источне Пољске, такође познатим као Волинија и Галиција.

Нечувени Волински масакр, како је читава ова кампања етничког чишћења остала запамћена у историји, извела је УПА, паравојно крило нацистичке Организације украјинских националиста (ОУН).

ОУН је тада предводио Степан Бандера, којег данас многи Украјинци славе као народног хероја. Улице у више градова преименоване су по Бандери, док је тадашњи вођа ОУН почашћен бројним споменицима, укључујући и онај чија висина премашује два метра у граду Лавову на западу Украјине.

"У нашој хришћанској култури је погрешно када ближњи не могу да се моле на гробовима својих брутално убијених предака, када не могу да их пронађу и сахране, а да се у исто време подижу споменици њиховим убицама", рекао је Чихоцки.

Он је објаснио да пољске власти још увек чекају дозволу Кијева за ексхумацију масовне гробнице у близини украјинског града Тернопоља. У случају да добију дозволу, Чихоцки је рекао да ће то бити значајан напредак у "изградњи поверења" између два народа.

Амбасадор се такође осврнуо и на тврдње да пољска страна "распирује" несугласице између Варшаве и Кијева.

"Када се негде открије споменик Степану Бандери и Пољаци буду огорчени због тога, веома често чујем да кажу како Пољаци распирују ову тему", приметио је он и додао: "А зашто нико не пита оне који откривају ове споменике зашто то раде?"

Питање Волинског масакра покренуо је раније овог лета портпарол пољског министарства спољних послова Лукаш Јасина који је позвао украјинског председника Владимира Зеленског да "преузме више одговорности" и извини се због убистава.

Украјински званичници су били огорчени, а амбасадор Кијева у Варшави Василиј Зварич изјавио је да је "неприхватљив и несрећан сваки покушај да се наметне украјинском председнику или Украјини шта се мора учинити у вези са заједничком прошлошћу".

Чихоцки је додао да несугласице између Варшаве и Кијева за сада неће утицати на намеру Пољске да "помогне Украјини да се одбрани."

image