Америка одустаје од модернизације "абрамса" након фијаска западних тенкова у Украјини

Западни произвођачи наоружања су приморани да промене приступ након што се њихови тенкови нису прославили у Украјини

Америчка војска је отказала планирану надоградњу и модернизацију тенкова "абрамс" и разматра другачији приступ развоја тог наоружања у будућности, пренео је "Дифенс њуз".

Американци тако практично признају да је тај тенк претежак и превише рањив на бојном пољу, пише "Ејжа тајмс".

Тешки европски тенкови и оклопна возила суочили су се са оперативним проблемима у Украјини, пошто се често заглављују у блату или остају без горива.

Поред тога, европски тенкови су се показали рањивим на непријатељску ватру, а немачки тенк "леопард" – који су многи сматрали супериорнијим од "абрамса" – није се добро показао.

Како наводи "Ејжа тајмс", Руси су већ уништили око 15 "леопарда" користећи различита оружја: од артиљерије, преко ракета које су лансирали хеликоптери до дронова као што је "лансет".

Иако је његова испорука хваљена као велика помоћ за Украјину, "леопард" се није прославио на бојном пољу у тој земљи, а сличну судбину могли би имати и амерички "абрамси".

Ни "абрамси", ни "леопарди" немају системе активне заштите или реактивни оклоп. У случају "леопарда" који су већ испоручени Кијеву, украјинска војска је на брзину наместила реактивни оклоп скинут са оштећених руских тенкова.

У почетку је сматрано да "леопардима" нису били потребни реактивни оклопи, јер би његов композитни оклоп требало да одбија противтенковско оружје.

Ипак, чак са реактивним оклопом прве генерације који су Украјинци додали, Руси су их прилично лако уништили, наводи "Ејжа тајмс".

Тенкови се на бојном пољу данас суочавају са разним претњама које могу да их униште или онеспособе.

Руси су користили јуришни хеликоптер Ка-52 како би уништили тенкове и оклопна возила као што су амерички "М-2 бредли" и немачки "мардер".

Ка-52 је опремљен са шест противтенковских ракета 9К121 "викр" и две ненавођене ракете ваздух-земља С-8.

Један од разлога због којих Американци Украјини испоручују гранате са осиромашеним уранијумом за тенкове "абрамс" који ће ускоро стићи је што би такво оружје, у теорији, требало да пробије оклоп било ког руског тенка.

Руси, ипак, користе тактике које њихове тенкове ретко остављају изложене противтенковској ватри, барем у тренутном руском активном приступу одбране против украјинске контраофанзиве.

Без обзира на то да ли се комбинација "aбрамса" и муниције са осиромашеним уранијумом испостави као ефикасна или не, америчким тенковима – као и "леопардима" – и даље недостаје активна одбрана.

Активна одбрана може заштитити тенк од различитих претњи и потенцијално дозволи смањење традиционалног оклопа, што би компензовало тежину активног одбрамбеног система.

Активна одбрана, на пример, може да блокира непријатељску употребу дронова као што је руски "лансет". Израелски активни одбрамбени систем "трофи", на пример, има покривеност од 360 степени и може да заштити рањиву горњу страну тенка од дронова, ракета и минобацача.

У међувремену, америчка војска размишља о развоју "хибридног" тенка који ће трошити мање горива. Хибридни резервоар би захтевао огромну литијумску батерију, али оне су склоне експлозијама, што баш и није најбоља препорука за стављање у наоружање попут тенкова.