Свет

"И Шојгу ће бити ту" - Кремљ о састанку Путина и Ким Џонг Уна

Руски министар одбране, који је крајем јула посетио Северну Кореју, учествоваће у разговорима руског и свернокорејског лидера данас у Русији
"И Шојгу ће бити ту" - Кремљ о састанку Путина и Ким Џонг Уна© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу учествоваће у разговорима севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и руског председника Владимира Путина, наводи портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Да, Шојгу ће бити ту", одговара Песков на питање агенције "РИА Новости".

Међутим, одвојени састанак министара одбране Русије и Северне Кореје се не очекује, додаје Песков.

Шојгу је крајем јула био у посети Северној Кореји поводом 70 година од потписивања примирја у Корејском рату, који се у Северној Кореји прославља као Дан победе у Великом отаџбинском ослободилачком рату.

Како су истакли у Министарству одбране, посета је помогла јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и представља важну фазу у развоју сарадње две земље.

На разговорима између руског војног врха и лидера Северне Кореје у Пјонгјангу било је речи о развоју тактичке и стратешке сарадње двеју земаља у области одбране.

Kим Џонг Ун је јутрос стигао у посету Русији где ће се састати са Владимиром Путином на позив руског председника. Састанак се одржава на Далеком истоку Русије.

Kим је стигао у посету заједно са највишим војним званичницима који руководе фабрикама оружја и муниције, пренео је АП.

Коментаришући упозорења САД о продаји севернокорејског оружја Москви портпарол Кремља је истакао да су "важни интереси Русије и Северне Kореје, а не упозорења из Вашингтона".

Ово путовање је прва Кимова посета иностранству за више од четири године, и прво од избијања пандемије ковида-19. Његово последње путовање у иностранство 2019. године такође је било у Владивосток, када се састао са Путином први пут након пропасти преговора о нуклеарном разоружању Северне Кореје са бившим председником САД Доналдом Трампом.

image