Свет

"Разиграни Израелци": Теорије завере о њујоршком 11. септембру

После највећег терористичког напада у историји САД, ухапшено је петоро младих Израелаца, а читав случај већ деценијама подстиче теоретичаре завере
"Разиграни Израелци": Теорије завере о њујоршком 11. септембруwww.globallookpress.com © Hubert Boesl

Једна од веома раширених антисемитских теорија завере, које се баве нападом од 11. септембра 2001. у Њујорку, у којима је пре 22 године страдало више од 3.000 Американаца, јесте прича о "разиграним Израелцима", пише "Џуиш хроникл".

Наравно, нису све теорије завере о томе шта се догодило 11. септембра антисемитске, али оно је једна од најпопуларнијих. Према проширеној верзији ове приче, петоро Израелаца је, непосредно после напада 11. септембра, виђено како радосно плешу на улицама Њујорка. Они су ухапшени и нешто касније пуштени без оптужнице. Приликом хапшења, код њих је пронађена готовина, неколико пасоша и - секачи за кутије.  

Према неким изворима, укључујући и бизарни чланак из "Скотиш хералда" из 2003. године, ова петорица младића из Израела су унапред знали за нападе, јер су пратили терористе Ал Каиде и били обавештени о њиховим плановима. Прави циљ Израелаца био је да приволе САД да снажније подржавају Израел, због чега нису предузели ништа да спрече напад. Напротив, обрадовали су му се тог 11. септембра.

Ипак, у читавој причи постоји зрно истине. Петоро Израелаца је заиста ухапшено након напада, а код себе су имали секаче за кутије, јер су тада радили у САД за компанију "Урбан мовинг системс", на послу где се стварно користе секачи за кутије.

Израелце је убрзо пријавила једна домаћица из Њу Џерсија, која је видела групу младића у Њу Џерсију, на месту са кога се пружа поглед на Менхетн и Куле близнакиње. Приликом телефонског позива полицији, она је рекла: "Ови мушкарци изгледају радосно, јер се смеју и грле."

Годину дана након напада, домаћица је објаснила: "Чинило ми се да снимају филм. Били су срећни, нису изгледали шокирано. Помислила сам да је то чудно."

Међутим, нико није плесао.

Израелци као жртве полицијске бруталности

Речи "Израелци који плешу" дошле су из сасвим другог извора, од Мохамеда Ате, oца терористе који је учествовао у нападу. Неколико недеља после напада, у чланку који је објавио "Ју-Ес-Еј тудеј", наводећи муслиманске званичнике из целог света који су тврдили да иза завере стоји Израел, отац Мохамеда Ате је изјавио да се не обраћа довољно пажње на чињеницу да је "ФБИ ухапсио Јевреје који су плесали прослављајући напад."

Израелци су ухапшени истог дана нешто касније, у комбију који је примећен у близини стадиона у Њу Џерсију. Агенти ФБИ су зауставили возило, а возач Сиван Курцберг је тада, наводно, рекао: "Ми смо Израелци. Ми нисмо ваш проблем. Ваши проблеми су наши проблеми. Палестинци су проблем."

Сајт "Грејзон" је касније разговарао је са једним од ових Израелаца, који је испричао шта се дешавало тог кобног дана. Неименовани Израелац је тврдио да су били на послу када је стигла вест о нападу. Кренули су у стан у Бруклину и завршили у полицијској станици.

Израелци су испитани у Федералном притворском центру на Менхетну. Приликом хапшења, имиграциони званичници су открили да су им истекле визе. Након испитивања, Сиван Курзберг, Пол Курцберг, Омер Габријел Мармари, Јарон Шмуел и Одед Елнер признали су да се прекршили закон о имиграцији и вратили су се у Израел.

Један од њих, Јарон Шмуел, касније је једним израелским новинама изразио своје фрустрације хапшењем: "Потегли су оружје на нас. Бацили нас на земљу као терористе, а грађани су викали: `Пуцајте им у главу!".

Како је тада објавио "Њујорк тајмс", петорица мушкараца су једноставно постали жртве претеране полицијске ревности, јер су полицајци хтели да покажу како предузимају некакве акције након напада.

Нове генерације антисемита

Међутим, у извештају ФБИ тврди се да нико од њих није имао "никакве информације ни сазнања у вези са нападом на Светски трговински центар, нити да су били ангажовани у тајним обавештајним активностима у САД."

Један адвокат, који је тада заступао двојицу турских држављана, изјавио је да би "власти најрадије затвориле све како би убедиле јавност да раде све што је потребно."

Иако је на крају утврђено да "разиграни Израелци" немају везе са нападом, теоретичари завера наставили су да их и даље помињу, сугеришући да су Јевреји починили или барем унапред знали за терористички напад.

Ова прича се понавља и данас. Антисемитске теорије завере о догађајима од 11. септембра се и даље упорно шире. Многи теоретичари завере од пре 20 година су и данас активни, а сада им се придружују нове генерације антисемита.

Неки од истакнутих теоретичара завере и даље користе причу о "разиграним Израелцима", као и многе друге теорије о "правој истини о догађајима од 11. септембра", закључује "Џуиш хроникл". А међу њима су и вођа Кју клукс клана Дејвид Дјук и британски теоретичар завере Дејвид Ајк.

 

image