Репортажа РТ из Либије: Светла тачка у разорним поплавама - помоћ долази са свих страна (ВИДЕО)

Грађанима источног дела земље је послата сва опрема која им је потребна, укључујући медицинску, опрему за спасилачке јединице и постељину

Број настрадалих у катастрофалним поплавама које су погодиле либијски град Дерна износи 2.200, изјавио је данас директор болнице Вахда у том граду Мохамад ал Кабиси.

Он је рекао за Ројтерс да је 1.700 људи настрадало у једном округу града, а да је у другом округу погинуло 500 особа.

Званичници Црвеног крста и Црвеног полумесеца саопштили су раније данас да је број несталих достигао 10.000, пренео је АП.

Званичник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Либији Тамер Рамадан рекао је да је број погинулих у поплавама у Либији огроман и "могао би да се мери у хиљадама", пренео је Ројтерс.

Олуја "Данијел" погодила је у недељу источну Либију, доносећи обилне падавине и изазивајући поплаве.

Умерене али и јаке олује бесне на истоку Либије, поплаве блокирају градове, а у другим деловима земље ситуација је потпуно измакла контроли. Оваква климатска непогода није се догодила у Либији више од четрдесет година.

Међутим, као што то бива у животу, у тренуцима великих несрећа пријављује се трачак наде, помоћ великом брзином долази са свих страна.

У поплавом погођене градове Либије, долазе спасилачке екипе да учествују у евакуацији жртава и пруже помоћ преживелима након разорне катастрофе, преноси репортер РТ-ја који се јавља са истока земље.

Грађанима Либије је послата сва опрема која им је потребна, укључујући медицинску, опрему за спасилачке јединице и постељину, сазнаје наш репортер у разговору са директором Директората за централну подршку Мухамедом Фатх Алахом.

За сада не постоји тачна статистика о стварном броју жртава поплава.

Према информацијама портпарола либијског црвеног крста Тавфика ал-Шукрија, најмање 2.084 особе су погинуле у катастрофалним поплавама у Либији, док се више од 10.000 људи води као нестало.

Власти у источној Либији са седиштем у Бенгазију процењују да је број жртава премашио 3.000, преноси "Ал Џазира". 

Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) процењује да је број број несталих најмање 10.000.

Поплаве су последице олује Данијел, која је довела до пуцања две бране на истоку земље, а највећа разарања забележена су у граду Дерни.

Тај град су раније држали исламски екстремисти у хаосу који је захватио Либију пре више од деценије и оставио је у рушевинама и са неадекватном инфраструктуром.

Либија је и даље подељена између две супарничке администрације, једне на истоку и једне на западу, које су у рату већ скоро десет година. Либија је након свргавања њеног дугогодишњег лидера Муамера Гадафија 2011. запала у дубоку политичку кризу и грађански рат, из које до данас није успела да изађе.