УН: Надамо се брзом окончању сукоба у Украјини

У Њујорку 19. септембра почиње недеља на високом нивоу 78. заседања Генералне скупштине УН

Председавајући седнице Генералне скупштине УН Денис Френсис казао је да ће, уколико се састане са украјинским председником Владимиром Зеленским, "изразити наду у брзи завршетак сукоба".

"Врло пажљиво ћу саслушати шта има да каже. Оно што ћу му рећи јесте да УН разумеју тешкоће са којима се суочава, али се и даље надају да се овај рат може окончати што пре како би се спасли животи", казао је Френсис за "РИА Новости".

Како је додао, најбоље решење сукоба је његов завршетак, нагласивши да се УН надају да ће се наставити дијалог о Украјини.

"Надам се да ће доћи до разговора између кључних играча током следеће недеље на Генералној скупштини УН, као и да ће се мировни преговори наставити", навео је.

Наиме, недеља на високом нивоу Генералне скупштине УН одржаће се од 19. до 26. септембра. 

Како је Френсис казао, то је прилика да шефови држава и влада дођу у седиште УН, да разговарају о глобалним дешавањима у политици, развоју, безбедности, климатским променама и другим питањима.

Руску делегацију предводиће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

У руској делегацији ће бити и заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин, председник Комитета Савета Федерације за међународне послове Григориј Карасин, стални представник при УН Василиј Небензја, председник Комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки и други.