Свет

Кина: Истрага ЕК о електричним аутомобилима чист протекционизам

Нов допринос већ напетим трговинским и инвестиционим односима између Европске уније и Кине
Кина: Истрага ЕК о електричним аутомобилима чист протекционизамwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Истрага Европске комисије о кинеским електричним возилима за чију су производњу наводно коришћене државне субвенције имаће негативан утицај на економске и трговинске везе између азијске земље и ЕУ, упозорило је кинеско министарство трговине.

Већ покренута истрага треба да утврди да ли су предвиђене казнене тарифе оправдане у смислу заштите произвођача из ЕУ од онога што је председница ЕК Урсула фон дер Лајен описала као поплаву увезених јефтинијих кинеских електричних возила, пренео је Ројтерс.

"Кина верује да је циљ мера које је предложила Европска унија заправо заштита сопствене индустрије у име 'поштене конкуренције'. Реч је о отвореном протекционистичком чину који ће озбиљно пореметити и нарушити глобалну аутомобилску индустрију и ланац снабдевања, укључујући ЕУ, али и негативно утицати на економске и трговинске односе Кине и Уније", наводи се у саопштењу министарства трговине.

Агенција констатује да ће истрага коју је иницирала Европска комисија а не жалбе из индустрије допринети већ напетим трговинским и инвестиционим односима с Кином.

Иначе, на недавно завршеном сајму аутомобила у Минхену европски произвођачи су приказали електрична возила која ће се појавити на тржишту 2026. или 2027. године док Кинези нуде аутомобиле спремне за улице.

По подацима кинеске царине у 2022. години извоз у ЕУ порастао је за 8,6 одсто – на 562 милијарде долара, док је увоз из ЕУ пао за 7,9 одсто – на 285 милијарди долара.

image