Свет

Борис Џонсон: "Химарси" су били вредни, али Руси су ефикасни

Украјинци не могу да победе ако им Запад не достави још оружја, тврди бивши британски премијер
Борис Џонсон: "Химарси" су били вредни, али Руси су ефикасниwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidency Press Office

Не верујте да ће украјински војници или шира популација Украјине положити оружје и склопити договор са руским председником Владимиром Путином, уверен је бивши британски премијер Борис Џонсон.

Иако је сам рекао шта Украјинци мисле, Џонсон у ауторском тексту за британски "Спектатор" наводи да се они не боре по туђем налогу и да неће престати ако им то неко каже.

"Сматрају да је идеја о преговорима смешна. Последњих дана дао сам све од себе да их испитам по овом питању, али нисам приметио ни најмање слабљење украјинске одлучности", тврди Џонсон.

Додаје да Украјинци не виде како би мењали земљу за мир и веровали Путину на реч, али им недостаје само једна ствар.

"Само једно желе од нас - оружје, како би завршили посао. Једноставно не разумем зашто одуговлачимо. Зашто смо увек тако спори? Како можемо да погледамо ове људе у очи и објаснимо кашњење. Током овог рата потцењивали смо Украјинце и прецењивали Путина, то радимо и данас", каже Џонсон.

Бивши британски премијер како би убедио Запад у слање оружја Кијеву наводи како Руси наводно бележе губитке на фронту, па кад би Украјинци могли да контролишу кретање до Крима, то би био стратешки преокрет.

"Чак и ако то не могу да ураде у неколико наредних недеља, сигурно то могу следеће године", уверен је Џонсон.

Препрека ка томе је што недостаје "стратешко стрпљење и далеко већи осећај хитности у програму војне помоћи", наводи Џонсон.

"Потребе украјинског бојног поља се мењају и то морамо да препознамо. Пре отприлике годину дана били смо апсурдно забринути да ћемо ако Украјинцима дамо тенкове и оклопна возила, испровоцирати Русију. Сада су дронови постали толико смртоносни да се наводи да обе стране паркирају оклопна возила и пешице иду", пише Џонсон.

Признао да су Руси уништили западно оружје

Потом Џонсон наводи шта је све од оружја потребно Украјинцима. Каже да су им потребни преносиви системи противваздушне одбране за уништавање руских хеликоптера, системи у стилу "Патриота" и боља артиљерија дугог домета да би заузели руске положаје.

"'Химарси' су били вредни, али су Руси били ефикасни у својим контрамерама. Украјинци желе и потребан им је 'АТАЦМС', ракетни систем дугог домета који САД још држи за себе, а потребно им је и више ракета као што су 'сторм шедоу', која се показала изузетно вредном", наводи Џонсон.

Додаје да је Зеленски молио да му Запад пошаље 200 софистицираних балистичких система, као што је "АТАЦМС", а који Америка држи у залихама, а има их на хиљаде.

"Зашто их држе на леду? Којој другој сврси би уопште могли да служе него да боље гарантују дугорочну безбедност Запада, укључујући и САД", пита Џонсон.

Каже да неки гласови у Вашингтону тврде да би Америка требало да следи стратегију "Кина на првом месту", те да зато системе држе у резерви, у случају да буде потребно да их пошаљу на Тајван.

"САД су дале само око 1 одсто свог годишњег буџета за Украјину, а велика Британија је дала само делић онога што су дале САД. Нема америчких чизама на терену, нити могућности да се америчке вреће за мртве врате кући, али су ипак улози Запада огромни. Ако Путин победи, а све што треба да уради да би победио је да се држи бар дела територије коју је већ заузео, ужасна порука ће обићи свет: да је ово био тренутак када су се демократије обавезале да ће се супротставити аутократијама, а у томе нису успеле. Прича о Украјини ће бити о украјинским трупама лављег срца које су издате због Запада", наводи Џонсон.

Страхује за репутацију Запада, као да се већ не зна како доносе "демократију" по свету

Додаје да ће се прочути да Запад не мисли оно што говори, да се не држи својих пријатеља и да нису спремни да се залажу за слободу и владавину закона, чак ни онда када ниједан западни војник није у опасности.

"Ако Путин победи у Украјини, ако задржи чак и делић онога што је узео, онда ће лекција бити јасна: да се агресија исплати, да европске границе поново могу да се промене насиљем, са свим средствима за Грузију, балтичке државе, било где у бившем Совјетском Савезу или бившој совјетској сфери утицаја где Путин замишља реваншионистичку и војну операцију", пише Џонсон.

Даље покушава да заплаши Запад Путиновом победом речима да би она била катастрофа за америчко руководство, те да је то исход који не би могао да издржи ни "онај који је желео да Америку поново учини великом", алудирајући на Доналда Трампа.

"Ако са друге стране Украјина победи Путина, као што уз нашу помоћ могу, онда је обрнуто. Свету ће бити послата управо супротна порука: да нам је стало до демократије, да смо вољни да подржимо наше принципе и да Запад још има храбрости да се држи нечега док у томе не успе", наводи Џонсон.

Признаје да Путин има велику подршку широм света, речима да је "природно застрашујуће видети колико је земаља спремно да Путину користи".

"Украјинци су били згрожени слабим саопштењем са самита Г20 у Индији и одбијањем те земље да, упркос молбама Џоа Бајдена дозволи Зеленском чак и да се обрати на састанку на свој уобичајени начин. Све ће се то променити кад Украјина победи: сво то ужасно подозрење, клађење и подмазивање Путина, све ће то нестати са дневног реда. То је због тога што постоји једна ствар коју сви људи света разумеју боље од хиљаду проповеди о демократији и владавини права, а то је војна победа", поручује Џонсон.

image