Свет

Севернокорејски медији о сусрету Путина и Ким Џонг Уна: Епохалан и историјски догађај

Традиционални пријатељски односи између Русије и Северне Кореје расту и развијају се у далекосежне стратешке односе, непобедиво војно другарство у оквиру снажног, посебног братства и чврстог пријатељства између двојице лидера
Севернокорејски медији о сусрету Путина и Ким Џонг Уна: Епохалан и историјски догађај© TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски државни медији назвали су самит лидера Русије и Северне Кореје Владимира Путина и Ким Џонг Уна историјским и епохалним догађајем.

"Историјски састанак и преговори служе као епохални тренутак, јачајући и развијајући на вишем нивоу традиционалне и стратешке корејско-руске односе пријатељства, сарадње и добросуседства", пише Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

КЦНА напомиње да се посета Ким Џонг Уна Русији догодила током "значајног и важног периода у развоју руско-корејских односа", а да су се преговори од почетка па све до краја одвијали "у другарској и конструктивној атмосфери", као и да су "инспирисали су поштену борбу за независност и против империјалиста".

Главна публикација Радничке партије Северне Кореје, "Нодонг Синмун", такође је назвала самит "историјским догађајем" и истакла посебан однос између два лидера и њихових земаља.

"Традиционални пријатељски односи између Русије и Северне Кореје расту и развијају се у далекосежне стратешке односе, непобедиво војно другарство у оквиру снажног, посебног братства и чврстог пријатељства између другова Ким Џонг Уна и Путина", наводи лист.

Наиме, руски председник Владимир Путин и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се јуче на космодрому "Восточни".

Двојица лидера разговарали су о билатералним односима, дотакнувши се питања сарадње у пољопривреди, туризму, развоју транспортне и логистичке инфраструктуре. Разговарано је и о ситуацији на Корејском полуострву и у Европи .

image