Свет

Сваки други Француз подржава Марин ле Пен

Имиџ посланице Националног окупљања се поправља – већина испитаника верује да је храбра, динамична, као и да стварно жели да промени ствари
Сваки други Француз подржава Марин ле Пенwww.globallookpress.com © Panoramic

Ново истраживање у Француској показало је да 47 одсто испитаника верује да је посланица десничарске странке Национално окупљања (РН) Марин ле Пен способна да уједини Французе.

Закључак анкете коју је спровела кућа "Елабе" за БФМТВ је да се имиџ Ле Пенове, председнице парламентарне групе РН у Народној скупштини, четири године уочи председничких избора 2027. побољшава – скоро сваки други испитаник верује да је она у стању да "уједини Французе" (47 одсто) и да "има потребне квалитете да буде председник" (48 одсто).

Иако 71 одсто Француза и даље сматра да је Ле Пенова "ауторитарна фигура", 51 одсто је "забринуто", већина испитаника верује да је посланица крајње деснице "храбра" (67 одсто), "динамична" (66 одсто), као и да "стварно жели да промени ствари" (61 одсто).

Популарност Марин ле Пен се побољшава у већини категорија становништва, а посебно међу пензионерима – 69 одсто старијих грађана сматра да је "динамична", као и 51 проценат младих узраста од 18 до 24 године, истакнуто је у анкети.

Анкета је и упоређивала рејтинг актуелног председника Емануела Макрона и његове противкандидаткиње на прошлим изборима 2022 – 32 одсто испитаних сматра да би Марин ле Пен прошла боље од садашњег лидера Француске у Јелисејској палати.

Овај став је такође израженији и у порасту међу пензионерима, али и код Француза који тешко састављају крај с крајем.

Међутим, испитаници су наклоњени Марин ле Пен у питањима безбедности (58 одсто) и имиграција (55 одсто), док су скептични према њеној политици на пољима образовања, здравства, куповне моћи, заштите животне средине и кризе у Украјини.

Такође, 60 одсто анкетираних Француза верује да ће у случају да Марин ле Пен и странка Национално окупљање дођу на власт, "земља бити подељенија него данас". Више од једног од два испитаника (55 одсто) сматра и да би "ово наштетило међународном имиџу Француске".

Анкета је спроведена на узорку од 1.001 пунолетне особе путем интернета у периоду од 12. до 13. септембра 2023. године.

image