Лондонски "Телеграф": Бајдену није добро, замените га

О америчком председнику британски лист пише под насловом "Џо Бајден је опасан, уклоните га сад, пре него што буде опасно"

Џозеф Бајден више није способан да буде председник САД и било би много боље за Америку, а и за остатак света да он  са функције оде раније због лошег здравља, као и да се не кандидује поново, пише британски "Телеграф".

У тексту под насловом "Џо Бајден је опасан, уклоните га сад, пре него што буде опасно", аутор наводи да је такво размишљање анатема за америчке елите које су ужаснуте помишљу да би Доналд Трамп или неко компетентнији уђе у Белу кућу.

"Претварају се да не примећују Бајденове гафове, грешке и трагичне знаке рапидног погоршања његовог понашања, а изгледа и да штити свог својеглавог сина Хантера од пуне снаге закона", наводи "Телеграф".

Инциденти се гомилају, подсећа британски лист наводећи да је Бајден најавио да "иде у кревет" пре него што га је помоћник прекинуо усред реченице на конференцији за новинаре.

Чини се да говори у загонеткама или нуди чудне цитате као одговор на питања, а стално чита из белешки и није у стању да се огласи о било ком тешком питању.

"Телеграф" чак подсећа на видео записе Бајдена из 1970-их и 1980-их, где је немогуће препознати Бајдена из прошлости са овим данас.

"Роналд Реган, чије здравље је трајно нарушено након покушаја атентата и који је касније боловао од Алцхајмерове болести, никада није био у тако лошем стању док је био на функцији", пише британски лист.

Подсећа да је Бајденов посао да управља најмоћнијом земљом на свету, а не председника емеритуса, што је сложена и одговорна функција, не само зато што његове руке лебде над нуклеарним дугметом.

"Америка се претвара у неку врсту банана републике у којој су сви претходни владари процесуирани за дела током свог мандата. Амерички избори су стога засновани на фундаменталној неистини - тврдњи да ће Бајден бити председник до 20208. године, ако буде поново изабран. С обзиром на очигледну брзину његовог пропадања, мора да постоје врло мале шансе да издржи више од неколико година у Белој кући", пише "Телеграф".

Даље додаје да ће Бајден морати да поднесе оставку, те да ће Камала Харис постати председница на две или три године.

"Вило би много боље да прекинемо ову шараду данас. Бајден би требало да објави да се ипак не кандидује, а за кандидата демократа да буде изабрана Харис или неко други", пише аутор "Телеграфа".

То би утицало и на републиканце, који би онда морали да преиспитају своју одлуку да ли желе да неко ко би следеће године могао да буде у затвору, буде и њихов кандидат.

Радикалнија би могућност била да Бајден већ сад поднесе оставку и преда власт Харис. Она би, пише "Телеграф", била гора председница од Бајдена, али би бар имала пуну контролу над администрацијом.

Позива се и на одељак 4 у амандману 25 Устава САД по коме потпредседник и већина кабинета могу да одлуче да председник није у могућности да обавља овлашћења и дужности.

Председник би то могао да оспори, али за коначну одлуку је потребна двотрећинска подршка у Конгресу. Претпоставља се да би велики број демократа подржао смену Бајдена, ако то претходно учини његов кабинет.

Међутим, пише "Телеграф", реалност је супротна, јер ће демократе држати Бајдена на функцији и сигурно ће пропасти.