Блинкен: Једна ера се завршава, нова почиње, а одлуке које сада доносимо ће обликовати будућност

Што се Кине тиче, Блинкен тврди да она представља највећи дугорочни изазов

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да свет прелази на нови дипломатски поредак у којем Вашингтон мора да предводи пут у превазилажењу све већих претњи од Русије и Кине.

"Једна ера се завршава, нова почиње, а одлуке које сада доносимо ће обликовати будућност у деценијама које долазе", рекао је Блинкен у среду у говору на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону.

Он је рекао да је прекинут поредак из периода после Хладног рата, пошто су "деценије релативне геополитичке стабилности отвориле пут интензивнијем такмичењу са ауторитарним силама".

"Те силе предводе Русија и Кина", рекао је Блинкен, додајући да је руска Специјална војна операција у Украјини "најнепосреднија и најакутнија претња међународном поретку".

Што се Кине тиче, Блинкен тврди да она представља највећи дугорочни изазов јер, како он тврди, тежи ка томе да поново обликује међународни поредак и да с тим циљем развија економску, дипломатску, војну и технолошку моћ.

Блинкен је навео да "Пекинг и Москва раде заједно како би учинили свет безбедним за аутократију преко свог безграничног партнерства".

Како додаје Русија и Кина су означиле постојећи поредак као "западно наметање", али да је тај систем учвршћен у универзалне вредности и да је део међународног права.

Иронично, Блинкен је оптужио Москву и Пекинг да верују да велике земље могу да диктирају своју вољу другима, за шта се све чешће, заправо, оптужује Вашингтон, преноси "РТ интернешнел".