Свет

"Потреба за нафтом чини човека љубазним": Опозиција прозвала Макрона

Жан-Лик Меленшон исмејао је понизност са којом се актуелни француски председник обратио председнику Венецуеле Николасу Мадуру чију победу на изборима није признао
"Потреба за нафтом чини човека љубазним": Опозиција прозвала Макронаwww.globallookpress.com © Gehad Hamdy/dpa

Француски политичар и оснивач опозиционе странке "Непокорива Француска" Жан-Лик Меленшон исмејао је покорност са којом се француски председник Емануел Макрон обратио председнику Венецуеле Николасу Мадуру током овогодишњег самита УН о климатским променама.

Француска претходно није признала избор Мадура за председника Венецуеле, већ је подржала Хуана Гваида у покушају државног удара против Мадура 2019. године.

Макрон је са Мадуром разговарао на маргини 27. самита УН о климатским променама у Шарм ел-Шеику у Египту, након којег је Меленшон твитнуо:

"Веома пријатељски сусрет Емануела Макрона и Николаса Мадура у Шарм ел Шеику. Потреба за нафтом чини човека љубазним."

Макрон је током разговора са Мадуром исказао вољу за покретањем дијалога о "билатералним односима", за које тврди да би били корисни за Венецуелу и јужноамерички регион, указује транскрипт разговора два председника који је пренела француска редакција РТ-а.

Макрон је обећао да ће венецуеланског председника позвати након састанка са председницима Аргентине и Колумбије.

Француско председништво је током самита Г7 у Немачкој у Јуну саопштило да би "венецуеланска нафта требало да се врати на тржиште", имајући у виду енергетску кризу погоршану сукцесивним санкцијама ЕУ Русији.

Мадуро је одговорио током једног телевизијског обраћања да је "Венецуела спремна да широких руку дочека француске компаније" које би у тој земљи производиле нафту и гас.

САД су у јуну ублажиле санкције на производњу нафте наметнуте Венецуели 2019. године тако што је одређени број компанија добио лиценце за експлоатацију нафте и гаса у тој земљи.

Турбулентни односи Француске и Венецуеле

Париз је, заједно са Вашингтоном, одбио да призна резултате председничких изборе у Венецуели 2018 године. Макрон је у фебруару 2019. године подржао Хуана Гваида у покушају да се наметне као извршни председник и организује поновне изборе.

Француска и друге земље ЕУ престале су са подршком Гваида након што покушај свргавања Мадура са власти није успео, али такође нису признале резултате парламентарних избора који су се одржали у Венецуели 2020. године.

Каракас је у фебруару 2021. године истерао европску амбасадорку Изабел Бриљанте Педросу као одговор Бриселу на нове санкције наметнуте након венецуеланских парламентарних избора 2020. године. Педроса је претходно тражила да се парламентарни избори у Венецуели одложе услед бојкота опозиције.

Француско представништво у Венецуели Каракас је такође оптужио да скрива Хуана Гваида. Упркос овим инцидентима, дипломатски односи Француске и Венецуеле никад нису прекинути.

image