Свет

Кина се спрема за рат? Си наредио хитно јачање војске

Бурна времена захтевају да армија буде спремна да одбрани земљу, рекао је кинески лидер
Кина се спрема за рат?  Си наредио хитно јачање војскеwww.globallookpress.com © © Pang Xingle

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је војску да буде спремна да одговори на безбедносне претње које прете у ери глобалних турбуленција. Народноослободилачка армија мора да вежба како би била спремна за борбу, рекао је Си.

Свет тренутно пролази кроз промене које "нису виђене у једном веку". Оне повећавају нестабилност и неизвесност, и утичу на националну безбедност, упозорио је у уторак кинески председник, а пренели су национални медији.

Читава војска "мора да спроведе идеју Комунистичке партије Кине о јачању војске у новој ери", фокусирајући се на побољшање својих ратних вештина и способности, рекао је Си. Кинеска армија мора "одлучно бранити национални суверенитет, безбедност и интересе развоја", додао је кинески председник.

Кина задржава право да употреби војну силу против Тајвана

Инструкције које је издао кинески лидер засноване су на одлукама донетим прошлог месеца, током 20. Конгреса Комунистичке партије Кине. На скупу је дошло до реконструкције највишег руководства странке. Си Ђинпинг је добио трећи узастопни петогодишњи мандат на челу странке, што га изједначава са председником Мао Цедунгом, који је основао Народну Републику Кину.

Током свог извештаја партијским делегатима, Си је истакао да постоји реалан ризик од оружаног сукоба око Тајвана. Он је поновио да је примарни циљ Пекинга поновно мирно уједињење са острвом, али је упозорио да Пекинг задржава право да употреби војну силу како би спречио евентуалне покушаје тајванске администрације да прогласи независност.

Питање Тајвана је једно од жаришта текућих тензија између Вашингтона и Пекинга. Амерички председник Џо Бајден прекинуо је дугогодишњу "традицију стратешке двосмислености", обећавши да ће употребити америчке трупе у одбрани Тајвана у случају напада кинеске војске.

Амерички званичници све чешће третирају ово острво као суверену државу, што Пекинг назива директном претњом политици "Једне Кине", коју је Вашингтон формално признао.

Бајденова администрација значајно је повећала испоруке оружја Тајвану и настоји да ојача присуство САД у Азијско-пацифичком региону.

image