Бајденова администрација за сада не планира да испоручи АТАЦМС Украјини

Још увек постоји дебата унутар председничке администрације о снабдевању Кијева овом врстом наоружања

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена тренутно не планира да објави своју одлуку о томе да ли ће испоручити ракете дугог домета Кијеву током посете украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону следеће недеље, наводе неименовани извори упознати са овим питањем, а преноси "Аксиос".

Амерички званичник је рекао "Аксиосу" да још увек постоји дебата унутар Бајденове администрације о снабдевању Украјине системом АТАЦМС.

Бела кућа је одбила да коментарише.

Како се истиче, Кијев већ дуже време тражи ову врсту наоружања, а украјински званичници су се надали да ће председник Бајден следеће недеље одобрити испоруку војно-тактичког ракетног система АТАЦМС, вођеног ракетног система земља-земља са дометом преко 400 километара, наводе украјински извори.

Један амерички званичник је рекао да су то питање покренули украјински званичници током прошлонедељне посете државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву.

Кремљ је упозорио да би снабдевање ракетама дугог домета представљало црвену линију, а слична упозорења стигла су из Москве и у вези са другим врстама наоружања.

Велика Британија и Француска су већ обезбедиле ракете дугог домета "сторм шедоу", које лете до 240 километара.

Зеленски ће следеће недеље посетити Вашингтон где ће се у Белој кући састати са Бајденом, а имаће и састанке са званичницима на Капитол Хилу. Претходно ће присуствовати Генералној скупштини УН у Њујорку.

Најважнија сврха његовог путовања у Вашингтон је да се састане са републиканцима и демократама са којима би требало да разговара о америчкој помоћи Украјини, тврде два украјинска извора.

Све су веће поделе унутар Конгреса, посебно међу републиканцима, око будућности помоћи САД Украјини, наводи се у тексту.

Зеленски жели да изнесе америчком народу и члановима Конгреса шта Украјина ради уз помоћ САД и зашто је то важно, рекао је један од украјинских извора.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен рекао је новинарима у петак да се у последње две недеље састао са руководством Представничког дома и Сената и шефовима релевантних комитета да би разговарали о помоћи Украјини.

Саливен је признао да су ставови о овом питању у актуелном Конгресу другачији од претходног, али је нагласио да ће се дискусија о пружању додатне помоћи наставити. Председник Бајден је затражио од Конгреса да одобри 20 милијарди долара додатне помоћи Украјини.

Бајденова администрација ће вероватно следеће недеље објавити нови пакет војне помоћи Украјини, рекао је Саливен новинарима.