Свет

Анкара поручила Стејт департменту: Извештај о оптужбама за регрутовање деце је клевета, одговорићемо

Министарство спољних послова реаговало на извештај Стејт департмента, који је претходно Турску уврстио на листу земаља које "користе децу војнике"
Анкара поручила Стејт департменту: Извештај о оптужбама за регрутовање деце је клевета, одговорићемоwww.globallookpress.com © Altan Gocher/ZUMAPRESS.com

Турско министарство спољних послова оштро је осудило извештај америчког Стејт департмента у којем се та земља оптужује за регрутовање деце, поручивши да ће Анкара одговорити на "клевете неспојиве са духом савезништва".

Наиме, амерички Стејт департмент је претходно Турску уврстио на листу земаља које "користе децу војнике".

"Очекивало се да ће се САД, које пружају војну и финансијску подршку терористичкој организацији ПКК/ИПГ (Курдистанска радничка партија), која насилно регрутује децу да учествују у терористичким нападима у Сирији и Ираку, пре суочити са овом реалношћу него да изнесе овакве клевете против Турске", наводи се у саопштењу министарства.

Како се додаје, објективност извора информација на којима америчке власти заснивају своје одлуке изазивају озбиљне сумње.

"Ова клевета, неспојива са духом савезништва, добиће неопходан одговор", поручили су у Министарству спољних послова.

Министарство је нагласило да извештај Уједињених нација (УН) о ​​истрази ситуације у Сирији од 12. септембра указује на доста тешких злочина које је починила локална терористичка организација ПКК/ИПГ укључујући регрутовање деце, њихову отмицу, затварање и коришћење школа у војне сврхе, као и да турске власти с тим немају никакве везе.

"Извештај Стејт департмента о верским слободама у Ираку за 2022. открива да је ПКК отела стотине деце у сврху присилног регрутовања и идеолошког испирања мозга. Желимо да вас подсетимо да су тешки злочини сепаратистичке терористичке организације једна од кључних одговорности Сједињених Држава", закључили су.

Додаје се да Анкара поштује регионалне и међународне споразуме и да ће наставити да улаже напоре на спречавању злочина у вези са трговином људима као и до сада.

image