Свет

И Словачка не жели украјинско жито

Словачка влада продужила је забрану увоза пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета из Украјине до краја године
И Словачка не жели украјинско житоGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Забрана увоза украјинског жита у Словачку биће на снази до краја године, саопштила је влада те земље, преносе "РИА Новости".

"Словачка влада продужила је забрану увоза пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета из Украјине до краја године", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Словачка је дужна да обезбеди ефективно запошљавање својим пољопривредницима, чији квалитетни производи стварају значајну конкуренцију јефтином украјинском житу. 

Осим тога, у неким његовим пошиљкама које су раније стигле у републику утврђено је да садрже супстанце штетне по здравље људи.

Према наводима владе, Словачка подржава Украјину и спремна је да обезбеди транзит украјинске робе у треће земље коридорима солидарности.

"Током ове забране, сарађиваћемо са Европском комисијом и државама чланицама, као и са нашим украјинским партнерима у проналажењу најефикаснијег решења за питање увоза житарица из Украјине, које би требало да буде систематично и да задовољи све државе чланице заједнице", казао је портпарол премијера Словачке Петер Мајер.

Раније је шеф словачког парламента Борис Колар позвао владу те земље да једнострано продужи забрану увоза житарица из Украјине, која је истекла 15. септембра.

Он је напоменуо да ће, ако Словачка то не учини, последице по пољопривреднике бити катастрофалне. Колар је истакао и да би забрану требало продужити до краја године

Према његовим речима, "Словачка се неће суочити са санкцијама за овакав једнострани корак, јер је то нормална мера заштите домаћег тржишта".

Подсетимо, Европска комисија је у петак одлучила да не продужи ограничење на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. 

Министарство пољопривреде Словачке је затим саопштило да ће једнострано продужити забрану, а исто су одлучиле и Мађарска и Пољска.

Три земље настављају да пркосе одлуци ЕУ

Пољска, Мађарска и Словачка одлучиле су да наставе да пркосе одлуци ЕУ да укину забрану увоза усева из Украјине, поручивши да ће "наставити са једностраним ограничењима како би заштитили сопствена тржишта".

Како се наводи, мере се неће односити на украјинске производе који пролазе кроз источну Европу у треће земље, а очекује се да ће утицај потеза ЕУ ​на глобална тржишта бити ограничен.

За пољску владу, велики део мотивације иза забране украјинских усева је да се обезбеди подршка међу сеоским гласачима који су се жалили на пад цена, месец дана уочи избора у жестокој конкуренцији.

Иако би истек забране могао да побољша односе између Брисела и Кијева, вероватно ће изазвати трвења између Украјине и њених западних суседа док се сукоб у тој земљи одуговлачи. 

Наиме, Украјина је прошле недеље упозорила Пољску, једног од њених највернијих савезника, да би једнострана забрана увоза хране изазвала жалбу Светској трговинској организацији.

"Одлука ЕУ је горко-слатки поклон за нас. Волео бих да су продужили забрану, али то нису урадили. Сада ћемо га сами продужити упркос одсуству њиховог договора. Учинићемо то јер је то у интересу пољског фармера", казао је Моравјецки на предизборној кампањи у Елку, на северу Пољске. 

image