Више од три милиона украјинских избеглица неће се вратити кући?

Постоји забринутост да ће овај број расти што дуже буде трајао сукоб, пише шпански "Мундо"

У Украјини расте забринутост да ће се број украјинских избеглица који намерава да се врати у своју земљу смањивати што дуже буде трајао сукоб, а најновија истраживања оцењују да се између 1,3 и 3,3 милиона никада неће вратити.

Између 5,6 и 6,7 милиона украјинских избеглица тренутно борави у страним земљама, процењује Кијевски институт за економску стратегију, а преноси шпански "Мундо".

Тренутно се процењује да око 63 одсто избеглица намерава да се врати у домовину, а на ту одлуку утиче више фактора, а украјински институт наводи да је већа вероватноћа да се врате они чији су приходи у иностранству мањи од оних које су остваривали "код куће", као и становници региона који су мање страдали у сукобу.

Што одлив становништва буде био већи, то ће последице по земљу бити веће, напомиње се у истраживању, а аналитичари процењују да би усред масовне емиграције пад БДП-а те земље могао бити између 2,7 и 6,9 одсто. 

С обзиром на то да је скоро половина расељених Украјинаца млађа од 20 година, то би такође погоршало дугорочну демографску кризу у земљи чија је популација у сталном опадању од раних 1990-их, и где је број новорођених пао за трећину од ескалације сукоба.

Када границе буду потпуно отворене и мушкарцима буде дозвољено да напусте земљу, неки ће се вероватно придружити својим породицама у иностранству, што додатно погоршава проблем, пише шпански медиј.

Како би се последице ублажиле, власти би требало да преузму низ проактивних корака, напомињу аналитичари, укључујући пружање привременог смештаја и додатне помоћи.