Катастрофални губици Украјинаца: 90 одсто регрута убијено или рањено

Од 100 људи који су се придружили јединицама прошле јесени остало њих 10 до 20, а остали су мртви, рањени или инвалиди, каже начелник центра за регрутацију у Полтави

Скоро 90 одсто украјинских војника који су регрутовани пре годину дана је убијено или рањено у борбама, рекао је у петак виши официр за регрутацију у Полтавској области, преносе локални медији.

Говорећи на седници Градског већа Полтаве, потпуковник Виталиј Бережњи, који је вршилац дужности шефа територијалног центра за регрутацију и социјалну подршку, признао је да се локалне власти муче са кампањом за регрутацију, пошто су испуниле тек 13 одсто плана мобилизације, што град ставља на последње место у целом региону.

Локални медиј "Полтавшина" пренео је изјаву Бережног да је војсци хитно потребно појачање, јер је "од 100 људи који су се придружили јединицама прошле јесени остало њих 10 до 20, а остали су мртви, рањени или инвалиди".

Да би се решио проблем недостатка људства, официр је предложио увођење места за обавештавање о регрутацији како би се "установило присуство регрута". Он је додао да регион планира и стварање велике механизоване бригаде и позвао локалне посланике да помогну у тим напорима.

Украјина је најавила општу мобилизацију убрзо након почетка руске војне операције у фебруару 2022, а већини мушкараца старости од 18 до 60 година било је забрањено да напусте земљу.

Бивши украјински министар одбране Алексеј Резников у августи је рекао да Кијев још није испунио свој постојећи план мобилизације, сугеришући да нема потребе за још једним таласом.

Међутим, Министарство одбране Украјине је раније овог месеца издало декрет којим се дозвољава регрутовање људи са тако тешким здравственим стањима као што су хепатитис, ХИВ без симптома и клинички лечена туберкулоза.

Истовремено, украјинске власти су започеле велику кампању против корупције у систему регрутације у земљи, а председник Владимир Зеленски је недавно отпустио све регионалне службенике за регрутацију.

Бережнијево признање долази усред украјинске контраофанзиве која је траје већ више од три месеца, али није успела да направи значајније резултате.

Руски председник Владимир Путин је раније ове недеље проценио украјинске губитке проценио на више од 71.000 војника.