Кијев поново условљава Запад: Не шкртарите са оружјем или ништа од контраофанзиве

Одбијање или одлагање испоруке модерног наоружања украјинским оружаним снагама је директан подстицај за наставак сукоба, рекао је секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов

Неспремност Запада да испоручи модерно оружје Украјини и пракса "дозирања војне помоћи" не дозвољавају нам да постигнемо жељене циљеве, изјавио је секретар Савета за националну безбедност и одбрану те земље Алексеј Данилов.

"Пракса дозирања војне помоћи Украјини из страха, како се не би изазвала иритација, у основи је лажна. Одбијање или одлагање испоруке модерног наоружања украјинским оружаним снагама је директан подстицај за наставак сукоба", навео је Данилов у ауторском чланку у "Украјинској правди".

Данилов је признао да западни медији почињу да мењају начин извештавања, те се први пут може чути о неуспеху украјинске офанзиве и нарушеном стању украјинских снага, који промовишу тезе о неуспеху украјинске контраофанзиве и сталном паду борбене ефикасности Оружаних снага Украјине.

"Промовишу се ограничени ресурси Украјине за вођење рата, рачунајући се само у недељама и месецима, као и потреба брзог окончања сукоба, чак и ако Русија задржи своје нове регионе", прецизирао је.

С тим у вези, сматра Данилов, да би спровеле украјинску "формулу мира", западне земље морају предузети низ мера: да се законски пропише дугорочна војна помоћ Украјини, неутралише тренд "ратног умора", усагласи "формула украјинске победе" засновану на "политичкој одговорности" партнера Украјине и да се поново планирају повезане акције.

Руски председник Владимир Путин рекао је у петак да Москва остаје отворена за разговор са Кијевом и позвао Украјину да "не плеше на туђу мелодију" у контексту коментара америчког државног секретара Ентонија Блинкена на тему преговора између Москве и Кијева да су "за танго потребна двоје".

Истовремено, руски лидер је подсетио да је управо председник Украјине Владимир Зеленски потписао указ о забрани преговора са Русијом.