Свет

Путеви Зеленског и Лаврова могли би да се укрсте на седници Савета безбедности УН

Учешће украјинског лидера на Генералној скупштини биће још једна бесмислена представа, сматра руски изасланик Василиј Небензја, са нула практичних резултата
Путеви Зеленског и Лаврова могли би да се укрсте на седници Савета безбедности УНwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров присуствоваће следеће недеље састанку Савета безбедности УН о Украјини на Генералној скупштини, изјавио је руски амбасадор при УН Василиј Небензја.

У исто време, у уторак, украјински председник Владимир Зеленски требало би да одржи говор у седишту УН у Њујорку. Очекује се и да ће наредног дана учествовати на седници Савета безбедности, али то још није званично потврђено.

На питање "РИА Новости" о могућности да се Лавров и Зеленски сретну, Небензја је одговорио да ће "очигледно Русија учествовати на предстојећем састанку Савета безбедности УН на високом нивоу о Украјини, као што је учествовала на свим претходним састанцима Савета о том питању."

Лавров ће представљати земљу на скупу 20. септембра, додао је Небензја.

Контаката на високом нивоу између Москве и Кијева није било од неуспеха мировних преговора у Истанбулу крајем марта 2022, месец дана након избијања сукоба. Прошле јесени, Зеленски је потписао званичан декрет којим себи забрањује да преговара са руским председником Владимиром Путином.

Учешће украјинског лидера на Генералној скупштини биће још једна представа са "нула практичних резултата", што је типично за све друге политизоване иницијативе САД и њених савезника у вези са Украјином, рекао је Небензја.

За Зеленског, "улога комичара на сцени је, наравно, позната, али ми, као нација оснивач УН, тужни смо што видимо како се ова висока платформа користи за самопромоцију, ако не и за чисту травестију", изјавио је посланик.

Извор из УН изјавио је за ТАСС да би Украјину на седници Савета безбедности могао да представља њен највиши дипломата Дмитриј Кулеба, али не и Зеленски.

Оваквим догађајима није потребно присуство шефова држава и обично се одржавају на министарском нивоу, објаснио је извор. Лавров и Кулеба су се последњи пут састали лицем у лице почетком марта 2022. године.

Раније ове недеље, како је известио "Политико", позивајући се на неименованог високог званичника из украјинске владе, Зеленски планира да искористи свој говор у УН и личне састанке са лидерима да убеди "колебљиве земље" да подрже Украјину у сукобу са Русијом.

"Да бисмо обезбедили свеобухватан и дуготрајан мир, потребно нам је више од политичке подршке Запада. Морамо да придобијемо много земаља, укључујући и земље Глобалног југа, јер су њихови гласови важни", рекао је званичник.

image