Хаг: Сучељавање Русије и Украјине пред Међународним судом правде

Питање о којем ће се расправљати јесте да ли највиши суд УН има надлежност да нареди обуставу руске СВО

Русија и Украјина ће се од понедељка суочити пред Међународним судом правде у Хагу због тврдње Москве о геноциду у источној Украјини као разлогу за покретање Специјалне војне операције, наводи АФП.

Питање о којем ће се расправљати јесте да ли највиши суд УН има надлежност да нареди обуставу руске СВО. 

Када је Путин у фебруару 2022. покренуо војну акцију, део образложења био је да проруско становништво у источној Украјини трпи малтретирање и геноцид од стране режима у Кијеву. 

Два дана након почетка СВО, Украјина је поднела тужбу Међународном суду правде, "изричито поричући" такве наводе и тврдећи да је то што Русија користи геноцид као изговор противно Конвенцији УН о геноциду из 1948. године.

У марту 2022. Међународни суд правде је стао на страну Украјине, наредивши Русији да одмах обустави војну акцију. 

Али ова пресуда је била такозвана "претходна одлука", док се чека одлука о томе да ли је суд стварно надлежан да одлучује о ствари која је у питању.

Одлуке суда су обавезујуће, иако нема начина да принуди стране да их спроведу. 

Руска страна тврди да суд нема надлежност, јер случај Украјине не спада у делокруг Конвенције УН о геноциду. Они ће свој став додатно појаснити у понедељак, док се одговор Украјине очекује у уторак. 

Ово је први пут да ће се руски представник обратити суду у овом случају, јер је претходно образложио да "није имао довољно времена да припреми аргументе".

Више од 30 других земаља, западних савезника Украјине, такође ће имати прилику да да изјаве у знак подршке Кијеву. Суд је одбацио понуду САД да се придруже случају.

Суду, који је створен после Другог светског рата да би се бавио споровима између чланица УН када не могу саме да реше ствари, могло би да буде потребно и неколико месеци да одлучи да ли има надлежност.

Суд се такође бави посебним случајем који је покренула Украјина у којем се тврди да је Русија годинама пре СВО подржавала сепаратистичке побуњенике у источној Украјини.